Kuinka valita oikea vesimeloni? Olet luultavasti odottanut ennenkin mehukasta ja makeaa vesimelonia, mutta ihon alla odotti pettymys. Jos luulit, että kokonaisen vesimelonin ostaminen oli arpajaisia, olit väärässä. Näillä temppuilla hallitset vesimelonin ostamisen niin, että se on aina sellainen kuin haluat, eli mehukas ja makea.
Kako izbrati pravo lubenico? Verjetno ga ni sadeža, ki je bolj povezan s poletjem kot prav lubenica. Sestavlja jo približno 90 odstotkov vode, drobtinice pa so pobrale kuidut, zaradi česar je lubenica pozitivna za prebavo, saj je polna antioksidantov, ki čistijo organizem. Ima zelo malo kalorij in je verjetno najbolj osvežilen poletni sadež. A le, če je ravno prav zrela. In kako to vemo, če ne kupimo zgolj polovičke ali pa četrtinke in torej ne vidimo njenega rdečega mesa? Preprosto.
LUE LISÄÄ: Resepti: vesimelonihyytelö - kuinka tehdä hyytelöä vesimelonista?
Ensinnäkin lubenico potežkajte. Če je nekoliko težja, kot ste pričakovali za njeno velikost, potem je zrela, sicer pa nima dovolj soka. Drugi znak, da gre za sočno in sladko lubenico, je njen zven. Ta mora biti lep, ko s členki prstov potolčete po njej na vseh straneh (zvok ne sme biti zamolkel oz. top). To sta ključna znaka, ki kažeta na zrelost plodu. Tretji način preverjanja kakovosti lubenice je mesto, na katerem je lubenica sedela med zorenjem. Tega izdaja rumen (lahko tudi bel ali svetlo zelen) ”madež”. Večja ko je rumena površina, dlje je zorela. Če se poklopijo vse te tri lastnosti, ste lahko 100-odstotno prepričani, da je to lubenica, ki jo želite! Tako, zdaj veste, kako izbrati pravo lubenico!