fbpx

Ako si vybrať správny melón, aby bol šťavnatý a sladký?

Kako izbrati pravo lubenico?

Ako si vybrať správny melón? Na šťavnatý a sladký melón ste sa už určite tešili, no pod kožou vás čakalo sklamanie. Ak ste si mysleli, že kúpa celého melónu je lotéria, mýlili ste sa. S týmito trikmi si osvojíte nákup vodného melónu tak, aby bol vždy taký, ako ho chcete mať, teda šťavnatý a sladký.

Kako izbrati pravo lubenico? Verjetno ga ni sadeža, ki je bolj povezan s poletjem kot prav lubenica. Sestavlja jo približno 90 odstotkov vode, drobtinice pa so pobrale vlákna, zaradi česar je lubenica pozitivna za prebavo, saj je polna antioksidantov, ki čistijo organizem. Ima zelo malo kalorij in je verjetno najbolj osvežilen poletni sadež. A le, če je ravno prav zrela. In kako to vemo, če ne kupimo zgolj polovičke ali pa četrtinke in torej ne vidimo njenega rdečega mesa? Preprosto.

ČÍTAJ VIAC: Recept: melónové želé - ako vyrobiť želé z melónu?

Zrcalce, zrcalce na steni povej, katera od teh lubenic najbolj zrela je zdaj?
Zrcalce, zrcalce na steni povej, katera od teh lubenic najbolj zrela je zdaj?

Po prvé lubenico potežkajte. Če je nekoliko težja, kot ste pričakovali za njeno velikost, potem je zrela, sicer pa nima dovolj soka. Drugi znak, da gre za sočno in sladko lubenico, je njen zven. Ta mora biti lep, ko s členki prstov potolčete po njej na vseh straneh (zvok ne sme biti zamolkel oz. top). To sta ključna znaka, ki kažeta na zrelost plodu. Tretji način preverjanja kakovosti lubenice je mesto, na katerem je lubenica sedela med zorenjem. Tega izdaja rumen (lahko tudi bel ali svetlo zelen) ”madež”. Večja ko je rumena površina, dlje je zorela. Če se poklopijo vse te tri lastnosti, ste lahko 100-odstotno prepričani, da je to lubenica, ki jo želite! Tako, zdaj veste, kako izbrati pravo lubenico!

S vami od roku 2004

Od r 2004 skúmame mestské trendy a denne informujeme našu komunitu sledovateľov o najnovšom životnom štýle, cestovaní, štýle a produktoch, ktoré inšpirujú vášňou. Od roku 2023 ponúkame obsah v hlavných svetových jazykoch.