fbpx

Kako izbrati pravo lubenico, da bo ta sočna in sladka?

Kako izbrati pravo lubenico?

Kako izbrati pravo lubenico? Verjetno ste se že kdaj veselili sočne in sladke lubenice, a vas je pod lupino čakalo razočaranje. Če ste mislili, da je nakup celotne lubenice loterija, ste se motili. S temi triki boste obvladali nakup lubenice, da bo ta vedno takšna, kot jo želite, torej sočna in sladka.

Kako izbrati pravo lubenico? Verjetno ga ni sadeža, ki je bolj povezan s poletjem kot prav lubenica. Sestavlja jo približno 90 odstotkov vode, drobtinice pa so pobrale vlaknine, zaradi česar je lubenica pozitivna za prebavo, saj je polna antioksidantov, ki čistijo organizem. Ima zelo malo kalorij in je verjetno najbolj osvežilen poletni sadež. A le, če je ravno prav zrela. In kako to vemo, če ne kupimo zgolj polovičke ali pa četrtinke in torej ne vidimo njenega rdečega mesa? Preprosto.

PREBERITE ŠE: Recept: žele lubenica – kako iz lubenice izdelati žele?

Zrcalce, zrcalce na steni povej, katera od teh lubenic najbolj zrela je zdaj?
Zrcalce, zrcalce na steni povej, katera od teh lubenic najbolj zrela je zdaj?

Najprej lubenico potežkajte. Če je nekoliko težja, kot ste pričakovali za njeno velikost, potem je zrela, sicer pa nima dovolj soka. Drugi znak, da gre za sočno in sladko lubenico, je njen zven. Ta mora biti lep, ko s členki prstov potolčete po njej na vseh straneh (zvok ne sme biti zamolkel oz. top). To sta ključna znaka, ki kažeta na zrelost plodu. Tretji način preverjanja kakovosti lubenice je mesto, na katerem je lubenica sedela med zorenjem. Tega izdaja rumen (lahko tudi bel ali svetlo zelen) ”madež”. Večja ko je rumena površina, dlje je zorela. Če se poklopijo vse te tri lastnosti, ste lahko 100-odstotno prepričani, da je to lubenica, ki jo želite! Tako, zdaj veste, kako izbrati pravo lubenico!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!