fbpx

Mr. Madness

  Sašo Justin je razcepljena osebnost: med tednom nočni ptič, ujet v ustvarjanje novih ritmov, sanjač in uživač, med vikendi Mr. Madness, najpopularnejši slovenski hardcore DJ, producent in organizator partyjev. V Slovenijo je pripeljal hardcore in svojo norost ujel na prvo slovensko hardcore ...

 

Sašo Justin je razcepljena osebnost: med tednom nočni ptič, ujet v ustvarjanje novih ritmov, sanjač in uživač, med vikendi Mr. Madness, najpopularnejši slovenski hardcore DJ, producent in organizator partyjev. V Slovenijo je pripeljal hardcore in svojo norost ujel na prvo slovensko hardcore vinilko.

 

 

DJ-ji velikokrat za svojimi vzdevki skrivajo zanimive anekdote. Kakšna je tvoja?

 

Že kot mulc sem spremljal wrestling in od vseh mi je bil najbolj blizu lik osebe Macho Man Randy Savage, ki je imel drugi vzdevek Mr. Madness. Ko sem začel vrteti, sem opazil, da imava zelo podobne lastnosti. Oba sva v zasebnem življenju tiha in umaknjena, na odru pa sem kot on, v ringu, pravi norec.

 

Tvoja zvrst glasbe je hardcore. Po čem se loči od drugih elektronskih zvrsti?

 

Zame osebno v energiji same glasbe, v razgibanosti skladb in hitrosti (bpm). Všeč mi je, ker so v njem zajeti vsi stili, od trancea do housea, zato ima tudi tako velik krog poslušalcev. V vsaki skladbi je povedana tudi kakšna zgodba, največkrat z vokali iz filmov.

 

Kako si se prvič srečal s to vrsto glasbe?

S takratnim kolegom sva šla na šolski ples, o katerem sem vedel le to, da bodo vrteli Thunderdome (ime hardcore kompilacij in zabav, op. p.). Meni je bila ta beseda zanimiva, čeprav nisem vedel, za kaj gre. Potem so zavrteli skladbo, za katero mi je kolega rekel, da je to to. Popolnoma me je prevzela in že naslednji dan sem si kupil kompilacijo Thunderdome 15. To je bilo leta 1995.

 

V Sloveniji si prvi začel s hardcore partyji pod imenom Beatz of Thunder. Kako se je vse začelo?

 

Dobil sem idejo, da bi sam začel s partyji, ker takrat še nisem imel nastopov. Težko sem sploh našel primeren klub, saj lastnikom nisem niti znal razložiti, kakšna glasba se bo vrtela. Prvo priložnost sem dobil v takratnem klubu Casablanca v Celju. Za vse sem moral poskrbeti sam, od letakov do bookiranja DJ-jev. Največja potegavščina je bila, da sploh nisem vedel, kako se to dela, kam dati letake, kako se dogovarjati za nastope. Takrat namreč internet še ni bil tako razširjen kot danes. Tisti teden, ko sem organiziral prvi party, nisem nič spal, lahko sem le upal na najboljše. Glede na slabo promocijo je bil odziv presenetljivo dober. Dobil sem občutek, da je to to in sem nadaljeval.

 

Si prvi slovenski hardcore DJ, ki je vrtel na Nizozemskem, v Belgiji, Avstriji, Nemčiji in Madžarski. Kako se scena tam razlikuje od naše?

 

V Avstriji je zanimanje veliko glede na velikost populacije, ampak tam se partyji končajo ob 3. uri zjutraj. Zabave niso tako pogoste, obiskovalci pa želijo biti podobni Nizozemskim obiskovalcem. Na Nizozemskem je povsem obratno. Tam že otroke vzgajajo v hardcore duhu in oblikujejo nekakšne klane. Partyjev je vsaj 30 na vikend, obiskovalci so “skulirani”, organizacija pa neverjetna. Na večjih zabavah nastopajo največje zvezde hardcora, poskrbljeno je za dodelano sceno na odru, zabave pa so obiskane mednarodno. Tam ne poznajo izgredov, vsi namreč vedo, zakaj so tam: zaradi glasbe.

 

Izdal si prvo slovensko hardcore vinilko. Kaj je za DJ-ja pomembneje, biti dober DJ ali dober producent?

 

Oboje. Če ne produciraš z dobrimi kontakti, še vedno dobiš nastop, ampak vedno boš vrtel za malo denarja in na začetku partyja, ko še ni ljudi. Ko pa izdaš skladbo, ki postane hit in ga vrtijo tudi drugi DJ-ji, ti naraste cena in dobiš povabila na več in večje partyje. Odprejo se tudi poti do večjih varaus agencij in založb. Prav tako je pri produciranju pomembno da razviješ in odkriješ svoj stil po katerem te poslušalci prepoznajo. Ravno pri remiksiranju zadnjega komada sem odkril nov stil, ki ga je italjanski kolega dj Koney poimenoval »scream core«. To nedvomno paše mojemu imenu in stilu.

 

Trenutno pripravljaš kar nekaj projektov za priznane hardcore založbe, kot so Hardvolume, DNA in Megarave. Kako se je spremenilo tvoje življenje?

 

Pridobil sem samozavest in prepoznavnost, predvsem v Španiji in Nemčiji, dvignil se je tudi honorar. Večino dni v tednu sem prikljenjen v studio, čez vikend imam nastope. Dobro, da v tem uživam in to delam s srcem. Še posebej ko vidim, da se kažejo rezultati. Ravno sem končal remiks za botra italijanskega hardstyla, dobivam pa tudi povabila za sodelovanje drugih priznanih dj kolegov, kot so Partyraiser, dj Dano, Stocker in Vortex.

 

Klubi so tvoj drugi dom. Kje se še pogosto zadržuješ?

 

Večinoma sem v studiu. Zahajam na Google, Facebook, Twitter, Partyflock, Hardstyle forum, svojo spletno stran www.mr-madness.si, v kopalnico in posteljo. Socialno življenje trpi!

 

29.10. Dash Berlin @ Inbox
27.11. HDM party @ Močilnik, Vrhnika
4.12. House of Madness

Lisää tietoa

Sašo Justin

Kanssasi vuodesta 2004

Vuodesta alkaen 2004 tutkimme kaupunkitrendejä ja tiedotamme seuraajayhteisöllemme päivittäin viimeisimmistä elämäntavoista, matkustamisesta, tyylistä ja tuotteista, jotka inspiroivat intohimoa. Vuodesta 2023 alkaen tarjoamme sisältöä suurimmilla maailmanlaajuisilla kielillä.