Syksy tuo meille erilaisia herkkuja, yksi niistä on kurpitsa, josta voimme valmistaa monia ruokia.
Buča je prava zakladnica vitaminov. Bogata je z vodo, vlakninami, beljakovinami in vitamini. Semena pa vsebujejo beljakovine in minerale in se uporabljajo pražena, kot prigrizek ali za pridobivanje olja s hladnim stiskanjem.
Bučno olje je lahko prebavljivo. Po hranilni vrednosti je buča vodilna med zelenjavo. Ima šestkrat več vitaminov kot jabolka in pesa, bogata je z vitaminom A, vsebuje tudi vitamine C, E in nabor vitaminov B ter železo.
Poglejmo, kako pripraviti prilogo iz pečene buče.
Pečena buča s česnom in rožmarinom
Ainekset
- 600 g buče
- rosmariini
- 2 valkosipulinkynttä
- oliiviöljy
Ohje
- Bučo prerežemo na pol in ji odstranimo notranji del in jo narežemo na tanke rezine.
- Rezine razporedimo po pekaču, obloženem s peki papirjem in dodamo rožmarin, sol in česen ter pokapamo z oljčnim oljem.
- Postavimo v pečico in pečemo pri 180°C 30 minut.