Rösti on Sveitsin kansallisruokaa. Se on yksinkertainen perunaruoka, joka, kuten Roger Federer, on maan todellinen symboli ja ylpeys. Se on peräisin Bernin kantonista, jossa se oli ennen runsaan talonpoika-aamiaisen perusainesosa, ja ajalta, jolloin maalaistaloissa ei ollut muuta kuin pannu ja tulisija, joten on järkevää, että sen valmistaminen ei ole vaikeaa.
Rösti (tudi resti) se je od jedi za zajtrk spremenil v prilogo, ki jo običajno strežejo s špinačo ali mesom. Postrežejo vam jo v vseh švicarski restavracijah, toda ponjo vam ni treba več sto kilometrov daleč. Krompirjeve polpete si lahko namreč pripravite tudi sami doma.
LUE LISÄÄ: Resepti: Helppo kesäkurpitsapiirakka
Če bo rösti priloga mesu z omako, ga pripravite iz kuhanega krompirja, če bo samostojna jed in pečen npr. skupaj s sirom, uporabite surovega.
Recept za rösti:
Sestavine za rösti (za 4 osebe):
- 750 g krompirja
- 1 keskikokoinen sipuli
- 3 ruokalusikallista voita
- suola
- pippuri
Postopek priprave röstija:
Krompir operemo, damo v lonec in prekrijemo z vodo. Kuhamo od 15 do 20 minut (krompir ne sme biti preveč kuhan). Vodo odlijemo in pustimo, da se krompir ohladi v olupku. Šele nato ga olupimo in naribamo. Nato olupimo še čebulo, jo drobno nasekljamo in dodamo v posodo s krompirjem. Posolimo, popopramo in premešamo. V ponvi segrejemo dve žlici masla (lahko tudi olja), dodamo nariban krompir in z lopatko pretlačimo. Pečemo pribl. 15 minut na srednjem ognju/temperaturi oz. toliko časa, da začne nastajati zlatorumena skorja. Krompirjev narastek za hip odstranimo, ponev premažemo s preostankom masla in enako dolgo pečemo še drugo stran. Rösti lahko kombiniramo z zelenjavo, ki jo je moč naribati, mesom, slanino, sirom ipd. Pri tem je treba upoštevati, da mora dve tretjini vedno predstavljati krompir, sicer mešanica ni dovolj kompaktna. Pa dober tek!