fbpx

Filmi, ki jih morate videti, če ljubite dizajn: vir navdiha za življenje

Vsi imamo radi "trendovske" filme, vendar zakaj tokrat raje ne bi preskočili ogleda najnovejše komedije ali akcije in se prepustili oblikovalskem svetu, polnemu domišljije? Tudi če ne ljubite dizajna, bi te filme morate videti, ker so lahko vaš vir navdiha za življenje.

V zadnjih desetletjih se je zvrstilo kar nekaj filmov o oblikovanju, a ti v medijih niso dobili toliko pozornosti, saj še vedno velja prepričanje, da je področje dizajna izjemno posebna struja, ki je pisana na kožo le majhnemu številu ljudi. Verjeli ali ne, takšno razmišljanje je nekoliko zgrešeno, saj ravno ti filmi niso le hvalospev o uspehu ljudi, v katere niso verjeli, temveč vas lahko veliko naučijo tudi o življenju.

Oblikovanje ni zgolj stvar te posebne stroke, temveč ga lahko prenesemo tudi na duhovno stran življenja – notranje boje, psiho, počutje … – tako kot se namreč oblikuje določen kos oblačila, kos pohištva, avtomobila …, tako čisto vsak med nami oblikujete svoje življenje. Upamo, da ti filmi spremenijo vaš svet navdiha!

Dokumentarni film

Izhod skozi trgovino z darili (Exit Through the Gift Shop, 2010)

Ocena na IMDb: 8,0
Metascore: 85
Ocena na Rotten Tomatoes: 95 %

Ta edinstveni dokumentarni film prikazuje ekscentrične poskuse francoskega trgovca, da bi našel in stopil v stik z Banksyjem, svetovno znanim skrivnostnim in zloglasnim umetnikom/grafitarjem.

Biografija

Marina Abramovic: Umetnica je prisotna (Marina Abramovic: The Artist is Present, 2012)

Ocena na IMDb: 7,9
Ocena na Rotten Tomatoes: 96 %

Marina Abramovic, priznana izvajalska umetnica, še naprej šokira in premika meje s svojim izjemno izzivalnim delom – v filmu boste spoznali portret ženske, ki uporablja svoje telo kot orodje za ustvarjanje radikalnih doživetij performansa in na novo definira pojem umetnosti.

Dokumentarni film

Ai Weiwei: Never Sorry (2012)

Ocena na IMDb: 7,6
Metascore: 81
Ocena na Rotten Tomatoes: 87 %

Ai Weiwei je najvplivnejši kitajski umetnik. V dokumentarnem filmu predstavi svoj umetniški postopek priprave  na večje muzejske razstave. Poleg njegovega dela boste spoznali tudi zgodbo aktivista, ki zaradi stopnjevanja svojih javnih sporov s kitajsko vlado izbere umetnost kot obliko upora in pot do sprememb.

Romanca

Samski moški (A Single Man, 2009)

Ocena na IMDb: 7,6
Metascore: 77
Ocena na Rotten Tomatoes: 81 %

Zgodba v filmu se sicer ne ukvarja z dizajnom kot takšnim, vendar vam bo všeč zaradi očarljive scenografije, ki je polna čudovitih vzorcev in barv, značilnih za interier iz leta 1960. Sicer boste v filmu spoznali profesorja angleščine, ki je v prometni nesreči izgubil dolgoletnega fanta.

Dokumentarni film

Urbanized (2011)

Ocena na IMDb: 7,4
Ocena na Rotten Tomatoes: 85 %

Dokumentarni film vas popelje v svet nastajanja svetovnih mest (kakšne stategije stojijo za urabnim oblikovanjem) in vam odkrije čudoviti um največjih oblikovalcev, arhitektov, gradbenikov in mislecev.

Drama

Columbus (2017)

Ocena na IMDb: 7,2
Metascore: 89
Ocena na Rotten Tomatoes: 97 %

Korejec se znajde v Columbusu v državi Indiana, kjer se nahaja njegov oče, arhitekt, ki je v komi. Moški hkrati sreča mlado žensko, navdušenko nad arhitekturo, s katero skupaj raziskujeta številne slavne modernistične stavbe v mestu (in se soočata s svojimi čustvi).

Biografija

Eames: The Architect & The Painter (2011)

Ocena na IMDb: 7,2
Metascore: 63
Ocena na Rotten Tomatoes: 88 %

Dokumentarni film oziroma biografija predstavi najbolj znani moško-ženski duo v oblikovalski industriji – Charles in Ray Eames sta bila namreč najvplivnejša ameriška industrijska oblikovalca, ki so jih vsi občudovali zaradi stvaritev kot tudi zaradi osebnosti.

Drugi filmi, ki jih morate videti, če ljubite dizajn:

Dokumentarni film Future by Design (2006)
Dokumentarni film The Successor of Kakiemon (2012)
Dokumentarni film Print the Legend (2014)

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.