fbpx

Global Rich List 2016: kje na svetu živi največ milijarderjev?

Peking ima največ miljarderjev na svetu

Kje na svetu živi največ milijarderjev? New York ni več svetovna prestolnica milijarderjev, naziv ji je namreč odvzel Peking, kjer po najnovejših podatkih raziskovalnega inštituta Hurun (Global Rich List 2016) živi 100 milijarderjev, kar je pet več kot v New Yorku. Na Kitajskem sicer živi več kot 40 odstotkov vseh milijarderjev, mlajših od 40 let.

Peking je New Yorku odvzel naziv svetovne prestolnice milijarderjev, poroča najnovejša študija inštituta Hurun (Hurun Global Rich List 2016), objavljena v specializirani kitajski reviji Hurun Report. Število milijarderjev se je v Pekingu kljub slabši krvni sliki gospodarstva dvignilo za 32, medtem ko je New York leta 2015 dobil le štiri nove in je moral s 95 milijarderji, kar je pet manj, kot jih po novem premore Peking, predati naziv svetove prestolnice milijarderjev. Na tretjem mestu je pristala Moskva, kjer živi 66 milijarderjev.

PREBERITE ŠE: Pri katerih letih so najbogatejši ljudje na svetu postali milijarderji?

Vang Džjanlin vodi na lestvici kitajskih milijarderjev.
Vang Džjanlin vodi na lestvici kitajskih milijarderjev.

“Kljub upočasnitvi gospodarstva in upadanju cen na borzi je Kitajska lani dobila več milijarderjev kot katerakoli druga država na svetu,” je rezultate pospremil Rupert Hoogewerf, vodja in glavni raziskovalec za revijo Hurun. Ko namreč pogledamo širšo sliko, torej z vidika držav, so tudi tu Kitajci nadkrilili Američane, saj na Kitajskem zdaj živi kar 568 milijarderjev, 90 več kot v predhodnem poročilu in 33 več kot v ZDA, ki je glede na leto 2014 izgubila dva (535). In kdo vodi na lestvici milijarderjev na Kitajskem? Wang Jianlin, nepremičninski mogotec, ki je na absolutni Hurunovi lestvici najbogatejših ljudi na svetu na 21. mestu. Njegovo premoženje je ocenjeno na 26 milijard ameriških dolarjev. Med milijarderji iz Kitajske velja omeniti še Jacka Maja, ustanovitelja kitajske korporacije Alibaba, ter vodji internetnih velikanov Tencent in Baidu.

London je evropsko mesto z največ milijarderji.
London je evropsko mesto z največ milijarderji.

Na svetu je sicer leta 2015 živelo 2188 milijarderje (to je rekord), kar je 99 več kot leto prej. Skupno premoženje milijarderjev je ocenjeno na 7,3 bilijarde ameriških dolarjev, kar je več kot BDP Nemčije in Velike Britanije skupaj! In ko smo ravno pri Veliki Britaniji. London je evropsko mesto z največ milijarderji na svetu. Ima jih okroglih 50 in si deli peto mesto s Šanghajem. Skupno ima Evropa (brez Rusije) 355 milijarderjev.

Dodatne Informacije

Več informacij:
hurun.net

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!