fbpx

Goodyear Oxygene: visokotehnološka pnevmatika, prekrita z mahom

Goodyear Oxygene

Goodyear je s konceptom Oxygene razbil mit o kotalečem se kamnu, na katerem mah ne raste. Seveda ne dobesedno, je pa njihova najnovejša pnevmatika kot z drugega planeta in mah je eden izmed njenih sestavnih delov.

Goodyearovi izdelki so povezani z industrijo, ki je dandanes eden izmed največjih onesnaževalcev okolja. Prav zaradi tega se pri Goodyearu trudijo, da bi prispevali k zmanjšanju tega. Njihovi inženirji so staknili glave in si izmislili najbolj neverjetno, če ne kar znanstvenofantastično pnevmatiko Goodyear Oxygene. Ne samo, da na njej raste mah, proizvaja tudi svojo lastno elektriko in je v celoti narejena iz recikliranih pnevmatik.

Pnevmatika Oxygene je med drugim namenjena prečiščevanju zraka. Prek zarez v pnevmatiki s tal pobira vodo in vlago, ki jo potrebuje mah, da lahko s pomočjo fotosinteze ustvarja kisik. V mestu, kot je na primer Pariz z okoli 2,5 milijona vozil, bi z uporabo pnevmatik Oxygene  na letni ravni predelali 4.000 ton ogljikovega dioksida in ga spremenili v 3.000 ton kisika. Seveda ob upoštevanju, da imamo v mestu na avtomobile nameščenih okoli 10 milijonov pnevmatik Oxygene. Sama pnevmatika je narejena s pomočjo 3D-tiskanja, pri katerem se uporablja prah, narejen iz recikliranih pnevmatik. Zaradi strukture ne potrebuje zraka in tako ni bojazni, da bi se kadarkoli predrla. Luknje povečujejo oprijem na mokrem cestišču, poleg tega pa zmanjšajo težo pnevmatike in podaljšajo njeno življenjsko dobo.

Pnevmatika Oxygene ima svojo lastno ‘elektrarno’ v obliki mahu in fotosinteze. Pri fotosintezi namreč nastaja majhna količina električne energije, ki jo pnevmatika porabi za svoje lastno delovanje. V pnevmatiki se skrivajo senzorji in procesorska enota, na njenem zunanjem delu pa svetlobna LED-telesa. Oxygen lahko z različnimi svetlobnimi signali opozarja okolico, da zavira, oziroma signalizira, v katero smer bo zavila. Koncept Oxygene je šel še stopnjo dlje proti znanstveni fantastiki z uporabo svetlobe kot komunikacijskega sredstva oziroma z Li-Fi-povezavo. Li-Fi omogoča pnevmatiki, da se poveže z internetom in tako komunicira z ostalimi avtomobili ali z določeno infrastrukturo. Izmenjuje si tudi podatke, kar bo pomembno pri mobilnih sistemih prihodnosti, in vse to s svetlobno hitrostjo.

Galerija slik: Goodyear Oxygene

Dodatne Informacije

Več informacij:
corporate.goodyear.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.