3 enostavni recepti iz domačih hokaido buč, ki pričarajo izjemen jesenski obrok.
1. Kremna juha iz domače hokaido buče
Sestavine:
- 1 skodelica domače hokaido buče (narezane na koščke)
- 1 manjša sesekljana čebula
- 2 sesekljana stroka česna
- 1 žlica olivnega olja
- 3 dcl vode
- 1 krompir (narezan na koščke)
- 1 zelenjavna jušna kocka
- ščepec čilija v prahu
- 1/2 čajne žličke muškatnega oreščka v prahu
- svež peteršilj
- domače bučno olje (po želji, za okras)
- smetana (po želji)
Na olivnem olju prepražimo drobno nasekljana čebulo in česen. Dodamo na kocke narezano hokaido bučo in kuhamo, dokler se buča ne zmehča. Dodamo narezan krompir in vse skupaj zalijemo z vodo. Dodamo jušno kocko, muškatni orešček in čili v prahu ter vse skupaj kuhamo 15 minut. Juho dobro zmešamo s paličnim mešalnikom in po želji dodamo smetano za kuhanje. Pripravljeno juho postrezemo z vejicami svežega petršilja ter kapljicami domačega bučnega olja.
2. Pire iz domače hokaido buče
Sestavine:
- 600 g domače hokaido buče (narezane na koščke)
- 3 žlice olivnega olja
- 2 čajni žlički kokosovega masla
- ½ čajne žličke naribane limonine lupine
- 2 žlici parmezana
- sol
- poper
- smetana (po želji)
Priprava:
Bučo skuhamo jo v manjši količini vode. Ko se zmehča, jo odcedimo in pretlačimo, da dobimo gladek pire. V posodi stopimo maslo in nato dodamo bučni pire. Mešamo nekaj minut, da se pire zgosti. Odstavimo in nekoliko ohladimo. Dodamo še naribano limonino lupino, parmezan, sladko smetano, sol in poper.
3. Bučni njoki
Sestavine:
- 400 g krompirja
- 400 g domače hokaido buče
- moka
- 1 rumenjak
- sol
- poper
- maslo
- parmezan
Za bučne njoke bučke razrežemo in jih damo v pečico, ki smo jo segreli na 200°C, da se lepo zmehčajo. Zmehčane fino pretlačimo in zmešamo s kuhanim krompirjem, rumenjakom soljo in moko (po občutku) v gladko testo. Na pomokani površini oblikujemo trakove, ki jih razrežemo na manjše koščke. Z vilicami lahko ustvarimo značilen vzorec za njoke. Njoke nato kuhamo v vreli vodi približno 5 minut. Kuhane po želji popečemo in postrežemo s sveže naribanim parmezanom.