fbpx

Jesenski recepti: 5 jednostavnih recepata za jesenska jela

Što u gastronomskom smislu uljepšava jesen? Jesenski recepti s najboljim jesenskim namirnicama, naravno. S dolaskom jeseni stižu nam i neki od najukusnijih namirnica s kojima možemo pripremiti ukusna topla jela: tikvice, gljive, kruške, kesteni, orasi... Mmm, zvuči ukusno.

Iako temperature še niso tako zelo nizke, brez skrbi, pravo jesensko vreme se pripravlja na svoj prihod. In k temu sodijo tudi pravi jesenski recepti. Za vas smo pripravili 5 najboljših in preprostih receptov, na katere ste zagotovo čakali celo leto. Ta okusna hrana vas bo grela v času hladnih deževnih dneh.

1. Testenine z gobami

Testenine z gobami
Testenine z gobami

Preproste, a tako kremaste in bogate testenine.

SASTOJCI:

  • 500 g različnih gob
  • 1 luk
  • 500 g testenin
  • 6 žlica maslaca
  • 5 žlice moke
  • 600 ml mlijeka
  • 3 žlici kisle smetane
  • 150 g naribanega sira
  • 2 žlici peteršilja
  • sol i papar

PRIPREMA:
Skuhajte testenine. Dve žlici masla stopite v ponovi, vanjo dodajte čebulo, gobe in moko, da nastane pasta. Pozneje dodajte mleko, kislo smetano, sol in poper. Nekaj časa naj se sestavine kuhajo na ognju, nato pa jih pustite, da se ohladijo. V drugi posodi stopite preostanek masla, dodajte čebulo, sol in poper ter kuhajte pet minut. Sestavine iz druge posode dodajte v prvo posodo in dobro premešajte. Maso obogatite z večjim delom naribanega sira, dodajte tudi peteršilj. Nekaj sira in peteršilja pustite za pozneje. Testenine vmešajte v maso. Posujte jih s sirom in pecite v pečici 30 minut na 180 stopinj.

2. Pita z jabolki in orehi

Pita z jabolki in orehi
Pita z jabolki in orehi

Okusna pita se bo podala ob popodnevna kava.

SASTOJCI:
Tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • hladna voda
  • 150 g maslaca
  • prstohvat soli

punjenje:

  • 1 kg jabuka
  • 4 žlice mletih orehov
  • sok od limuna
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 vrečica vaniljevega sladkorja
  • 1 žlica cimeta
  • žlica ruma ali penečega vina
  • marmelada od marelica
  • šećer za glazuru

PRIPREMA:
Tijesto:
Moko, sol in maslo zmešajte. V posodo s sestavinami dodajte hladno vodo in oblikujte testo, dokler to ne dobi gladke strukture. Testo ovijte s folijo in postavite v hladilnik za uro. Po 60 minutah testo razvijte in ga razvlecite glede na velikost pekača. Konci testa naj štrlijo čez pekač. Odvečno testo shranite, ker boste iz njega naredili okras.

punjenje:
Olupite jabolka in jih naribajte. V posodo z jabolki dodajte orehe, limono, cimet, sladkor, vaniljev sladkor in rum ali prošek. Vse sestavine dobro premešajte. Prej narejeno testo nadevajte z maso. Iz preostanka testa naredite trakove, ki jih obložite po piti. 50 minut pecite pito na 180 stopinjah, vročo pito pa premažite z marmelado, ko se ohladi, pa po njej posujte sladkor v prahu.

3. Rižota z gobami in bučo

Rižota z gobami in bučo
Rižota z gobami in bučo

Okusite jesen z vpeljevanjem buče v svoje jedi.

SASTOJCI:

  • 350 g riža
  • 300 g gobanov
  • 500 g buče
  • ena rdeča čebula
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 50 g maslaca
  • 0,5 ml oljčnega olja
  • listi peteršilja
  • rdeči poper

PRIPREMA:
Riž operete v vodi. Čebulo narežete in jo popražite na oljčnem olju. V čebulo dodaje na drobne kocke narezano bučo in riž. Sestavine popražite, dodajte jim začimbe in vodo ter pustite, da se prekuhajo. Očistite gobane, narežite jih na kocke in jih prepražite v ločeni ponvi. Ko so pripravljeni, jih dodajte v zmes iz riža. Vse skupaj dobro premešajte in za boljši okus dodajte maslo.

4. Kremasti čokoladni napitek

Kremasti čokoladni napitek
Kremasti čokoladni napitek

Jesen res ni prava jesen, če si ne privoščite dobrega kremastega čokoladnega napitka.

SASTOJCI:

  • 2 dcl mlijeka
  • žlica rjavega sladkorja
  • 1 žlica sladke smetane
  • 50 g crne čokolade
  • prstohvat cimeta

PRIPREMA:
Segrejte mleko in mu dodajte sladkor, preden zavre. Mešajte minuto, nato pa v mleko dodajte čokolado. Z posodo ognja odstranite, vanjo pa dodajte sladko smetano, cimet in vse dobro premešajte. Napitek je pripravljen!

5. Kostanjeva juha

Juha iz kostanja
Juha iz kostanja

Si lahko sploh predstavljate jesen brez kostanjeve juhe? Če jo še ne znate pripraviti, je tu preprost recept.

SASTOJCI:

  • 400 g kostanja
  • 40 g krompirja
  • 40 g pora
  • 40 g zelene
  • 40 g korena peteršilja
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • smetana za kuhanje

PRIPREMA:
Por, zeleno in koren peteršilja popražimo na oljčnem olju, nato sestavinam dodamo olupljen kostanj, vodo in kuhamo vse skupaj 30 minut. Med kuhanjem dodajte krompir. Ko je juha pripravljena, ji dodajte smetano za kuhanje. Juho postrezite s kruhom in kuhanim kostanjem.

Sa vama od 2004

Od godine 2004 istražujemo urbane trendove i svakodnevno informiramo našu zajednicu sljedbenika o novostima u životnom stilu, putovanjima, stilu i proizvodima koji nadahnjuju sa strašću. Od 2023. nudimo sadržaj na glavnim svjetskim jezicima.