Bliži nam se blagdansko vrijeme, a s njim i dani slavlja s obilnijim jelima, kasnim večerama, pojačanom konzumacijom alkohola, slatkiša, masnog, brze hrane,... Svi se tiho veselimo večernjim druženjima, dobroj hrani. i puno dobrog raspoloženja. Međutim, kada pretjeramo s nezdravom hranom i nedostatkom sna i tjelesne aktivnosti, naše tijelo može brzo reagirati i naše dobro raspoloženje pretvoriti se u malaksalost, umor, kvalitet kože, kose,...
Praznični dnevi in večerna druženja seveda niso izgovor za nezdravo prehrano in nezdrav način življenja, vendar pa, če si občasno dopustimo take manjše pregrehe, si lahko ob tem pomagamo z nekaj preprostimi rešitvami do boljšega počutja in zdravja, ki jih kot strokovnjakinja za zdravo prehrano v Savna klubu Breza pogosto svetujem tudi svojim strankam.
Napolnimo svojo »shrambo« s svežim sadjem in zelenjavo
Nakupimo jabolka, limone, grenivke, pomaranče, limone, mandarine, kaki, hruške, kivi, kumare, bučke, ingver, zeleno listnato zelenjavo, rdečo peso, ohrovt, špinačo, brokoli, cvetačo, zelišča, začimbe,… Sveže sadje in zelenjava najrazličnejših barv naj bo skoz na razpolago in osnova našega jedilnika, celo pa je sadje in zelenjava prva stvar, ko želimo svoj organizem napolniti z novo energijo in zmanjšati negativne učinke nezdravih večerov/dni (zakisanost organizma, dehidracija, obremenjena jetra in ledvice,…). Zagotavlja nam celo paleto vitaminov in mineralov, antioksidantov in ostalih zaščitnih snovi, ki so nujno potrebne za okrepitev našega imunskega sistema in vsesplošnega zdravja. Zaradi visoke vsebnosti prehranske vlaknine in hranilnih snovi, sadje in zelenjava spodbuja tudi presnovne in prebavne procese.
IDEJA: Za zajtrk si privoščimo skodelico sadja iz posamezne skupine, npr. sladko sadje kot so kaki, kivi, banana ali citruse kot so mandarine, pomaranče, grenivke,…, za malico jabolko s cimetom in limoninim sokom, za kosilo in večerjo pa zelenjavo – dušeno, na žaru, svežo zeleno listnato zelenjavo, ki ji lahko dodamo lažje prebavljiva žita kot so prosena in ajdova kaša ali pa čez noč namočene stročnice kot so npr. leča, čičerika, fižol,… Solate si začinimo s hladno stiskanimi olji, dodajmo jim različne začimbe, ki imajo varovalne učinke na zdravje ter spodbujajo presnovne in prebavne procese, obogatimo pa jih lahko tudi z oreščki, semeni, avokadom, tofujem,…
Izogibajmo se…
Za ponovno vzpostavitev ravnovesja v našem organizmu, priporočam, da si obroke pripravite iz čim bolj svežih surovin in se izogibate naslednjim živilom:
- pšenici, pšeničnemu belemu, mešanemu ali črnemu kruhu, jedi (testenine, njoki,…) iz pšenične moke, rafiniranemu kvašenemu testu
- belemu rižu
- pekovskim izdelkom
- mesu, mesnim izdelkom in jajcem
- vsej ocvrti hrani
- brza hrana
- predpakiranim izdelkom (piškoti, krekerji, sladkarije, paštete, omake,…)
- hidrogenirani maščobi (margarine, pekovski izdelki,…)
- energijskim pijačam, kofeinu, gaziranim pijačam, sladkanim pijačam
- soli, umetnim sladilom in sladkorju.
Pripravimo si napitek, bogat z vitamini in minerali
Osvežujoč napitek iz limone, kumar in ingverja, ki očisti organizem, umiri zgago, okrepi imunsko obrambo, uravna prebavo in nas napolni z energijo. Napitek pijte čez dan, najbolje na tešče ali pa med posameznimi obroki ter pred obroki, vendar ne med ali takoj po obroku, saj to upočasni prebavo.
Sastojci:
- Sok 1 limone (po želji še pomaranče in grenivke)
- ¼ kumare
- 2 cm naribanega ingverja
- 1,5 l mlačne vode
Dan začnimo malo drugače
Za vse, ki dneva ne morete začeti brez kave, si lahko ta prijeten obred privoščite malo drugače, z žitno kavo. Le-ta je brez kofeina, ima odlično aromo ter vsebuje številne zdrave sestavine kot so cikorija, ječmen, posamezne bolj kakovostne žitne kave pa tudi želod in fige. Če pa želite svojo jutranjo dozo kofeina, si privoščite zeleni čaj, ki kot močan antioksidant in spodbujevalec presnove, prav tako predstavlja odličen začetek dneva.
In še pika na i: pijmo dovolj vode čez dan
V fazi razstrupljanja in rehidracije organizma, je pitje vsaj dveh litrov vode čez dan nujno. Pomaga namreč pri čiščenju toksinov, pri delovanju ledvic in jeter, kakor tudi pri prebavnih in presnovnih procesih in zato med drugim preprečuje tudi zaprtje. Nenazadnje pa bo tudi naša koža lažje »zadihala« in postala bolj sijoča.
Više informacija:
www.savnabreza.com