fbpx

SUNPlace – solarni roštilj koji za kuhanje koristi sunčevu svjetlost umjesto drvenog ugljena

SUNPlace - kuhinja/žar na povečevalno steklo

Topli sunčani dani i roštilj idu zajedno kao vino i sir. No s obzirom na to koliko su ovisni jedni o drugima – ako ćemo iskreno, to je zapravo samo roštilj na suncu – solarni roštilj poput SUNPlacea, koji je zamislio dizajnerski studio Lanzavecchia + Wai, trebao je postojati odavno. Jer roštiljanje ne mora uvijek biti „prljav posao“ (čitaj rad na ugljen).

SUNPlace ni tipični žar, pravzaprav ni nujno niti žar. Lahko mu rečemo tudi solarni kuhinjski set s povečevalnim steklom, ki na ploščo za peko koncentrira sončne žarke. Pod njega sta se podpisala italijanska oblikovalka Francesca Lanzavecchia in oblikovalec s Singapurja Hunn Wai, ki sta želela, da SUNPlace funkcionira kot križanec med žarom in ploščo Teppanyaki (dodatna kuhalna površina za pripravo rib, morskih sadežev, govedine, zelenjave in ostalih jedi Teppanyaki kuhinje- japonski način peke na žaru). Navdih sta črpala iz priprave fondi hrane, korejskega načina priprave hrane na žaru in kitajskega v voku.

ČITAJ VIŠE: GoBQ - Prvi istinski lagani prijenosni sklopivi roštilj na svijetu #indiegogo

Ste že kdaj spekli čevapčiče s pomočjo sončnih žarkov?
Ste že kdaj spekli čevapčiče s pomočjo sončnih žarkov?

SUNPlace je bil ustvarjen za razstavo Le Affinità Selettive in v duhu milanskega Expa, katere rdeča nit je hrana in iskanje rešitev za globalne izzive ter trajnostne prehrambne rešitve. Narejen je iz hrastovega lesa, namesto indukcije ali plina oziroma ognja, pa za vročino plošče skrbi kompaktna fresnelova leča, leča francoskega fizika in izumitelja Augustina-Jeana Fresnela, prvotno namenjena za uporabo v svetilnikih, ki je glede na konvencionalne leče zmožna zelo ozke usmerjenosti sončnega žarka. Mizo pospremijo ”Mini-Me” stoli, na voljo pa je tudi poseben pribor za žar. Zakaj poseben? Zaradi svoje sploščene oblike ga lahko pod lečo segrejete in z njimi spečete zgornji del mesa ali zelenjave, medtem ko plošča skrbi za ”zadnjo plat”.

Sa vama od 2004

Od godine 2004 istražujemo urbane trendove i svakodnevno informiramo našu zajednicu sljedbenika o novostima u životnom stilu, putovanjima, stilu i proizvodima koji nadahnjuju sa strašću. Od 2023. nudimo sadržaj na glavnim svjetskim jezicima.