Družina Huawei Mate 20: vrh rezerviran le za najboljše

Ko je Huawei pred tremi leti predstavil telefon Mate S, ni bilo povsem jasno, kaj želi doseči z njim. Nasledniki Mate 9 in lani družina Mate 10 so že bolje začrtali vzpostavljanje dodatne družine poleg paradnih modelov z oznako P. Vseeno pa pravega učinka v primerjavi z Galaxyjem Note in podobnim establišmentom razreda velikih, zmogljivih in dragih še vedno ni bilo. Zdaj prihaja Mate 20 Pro in v Huaweiu so samozavestni, da tokrat končno imajo aduta, ki lahko zamaje vladarje.

Huawei je predstavil štiri modele – Huawei Mate 20, Huawei Mate 20 Pro, Huawei Mate 20 X in Porsche Design Mate 20 RS. Toda v Sloveniji se bo po odločitvi korporacije prodajal samo Pro. Letošnji adut je nekoliko večji od lanskega in zaradi zaslona čez rob in zaobljenosti tudi malo podoben Samsungovim paradnim izdelkom, res pa ga na zadnji strani od konkurence loči v kvadrat postrojena trojica fotoaparatov z bliskavico. Prav ta fotoaparatski del bo ena od glavnih prodajnih lastnosti. V nasprotju s tistim pri P20 Pro bo tukaj namesto črno-belega tipala, v katerem nikoli nisem videl veliko smisla, glavnemu s 40 milijoni točk in teleobjektivu z dvajsetimi megapikami družbo delal še ultraširokokotni objektiv, pod katerim bo osemmilijonsko tipalo. Torej bo nekako tako kot pri telefonih LG V40 in Samsungu A9 pokrit celoten spekter od širokega kota do zuma.

Telefon poganja novi Huaweiev procesor Kirin 980, ki naj bi z zmogljivostmi in sposobnostmi umetne inteligence pariral ali celo prekašal Qualcommovega Snapdragona 845, ki ga vgrajujejo v večino dražjih pametnih telefonov, ter Applov A12 Bionic. Poleg tega pa bo baterija večja, s kapaciteto 4200 mAh, kar naj bi zagotavljajo odlično dolgoživost z enim polnjenjem. So pa tokrat omogočili še brezžično polnjenje, ki so ga lani izpustili. Letos pa celo omogoča polnjenje v drugo smer. Uporabnik bo lahko na telefon položil Huaweievo uro, škatlico z brezžičnimi slušalkami ali menda celo drug telefon in se bo ta naprava polnila. Poleg tega telefon podpira superhitro polnjenje s kar 40 vati, kar je primerljivo s polnjenjem prenosnikov.

Sam zaslon bo imel diagonalo 6,39 palca, razmerje stranic 19,5 : 9. Kajpak z zarezo zgoraj, kjer je selfijevski fotoaparat. V Sloveniji bo Mate 20 Pro imel šest gigabajtov pomnilnika in 128 GB prostora za podatke, priporočena maloprodajna cena pa bo 999 evrov.

Dodatne Informacije

Več informacij:
huawei.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!