fbpx

Ideje za izlet: 6 čarobnih hrvaških destinacij, ki jih lahko obiščeš to pomlad

Iščeš ideje za pomladni izlet? Naša južna soseda je sicer znana po svojih čudovitih plažah, seveda pa to ni vse, kar ponuja. Tudi na Hrvaškem boste namreč našli slapove, bujne gozdove in fascinantno arhitekturo, ki predstavlja različna zgodovinska obdobja. Zato je ta država še kako primerna za kakšen družinski izlet ali dopust. Da ne govorimo, da se za njene lepote res ni treba odpeljati na 'konec sveta'. 


Če nimate ideje za izlet, potem se lahko (potem ko boste našo deželo prečesali podolgem in počez) odpravite na teh 6 čarobnih hrvaških destinacij, ki vas bodo popolnoma očarale.

Feštinsko kraljestvo


Jama Feštinsko kraljestvo, ki se nahaja v srcu Istre, v vasi Feština, nedaleč od Žminja, ponuja očarljiv pogled v podzemlje. Njena notranjost je polna sigastih tvorb, ki med drugim tvorijo obliko čarodejevega klobuka, babilonskega stolpa in ogromnih netopirjevih kril, ta pa so prekrita s korenino vinske trte, ki se napaja z vodo na dnu jame. Feštiskemu kraljestvu so ime dodelili otroci, ki so na vprašanje odrasli, kje so preživeli dan, odgovorili: »V kraljestvu.«  Vstopnina je za odraslo osebo 50 kun (okoli 7 evrov), za otroke pa 30 kun (okoli 4 evre). Če boste odšli iz Ljubljane, vas čakata dobri 2 uri vožnje.
sige.hrNarodni park Plitvička jezera

https://www.instagram.com/p/BvHaszxjvR-/
Plitvička jezera so najstarejši in največji hrvaški narodni park. S svojo neverjetno naravno lepoto že od nekdaj privlačijo ljubitelje narave. Park tvori 16 jezer v modrozeleni pastleni barvi, ki so med seboj povezana s slapovi. Po legendi naj bi Plitvička jezera nastala po veliki suši, ko so ljudje, živali in rastline hrepeneli po kapljici vode. Ljudje so molili in molili, nato pa se je v dolini pojavila Črna kraljica s svojim veličastnim spremstvom in se usmilila prebivalcev. Končno je padel dež, deževalo pa je tako dolgo, da so nastala jezera. Danes so ta čudovita jezera, v katerih se zrcalijo okoliški gozdovi, del Unesoce svetovne dediščine. Vstopnina se seveda spreminja glede na sezono, če pa jih boste obiskali do 31. marca, boste odrasli za karto odšteli 60 kun (okoli 8 evrov), otroci od 7 do 18 let pa 30 kun (okoli 4 evre). Do naravne znamenitosti boste iz Ljubljane rabili slabe 3 ure.
np-plitvicka-jezera.hr

Svetilnik Veli Rat, Dugi otok


Impozantni svetilnik se nahaja na severozahodnem koncu Dugega otoka, v bližini kraja Veli Rat. 42 metrov visok svetilnik je bil zgrajen leta 1849 in je danes najvišji svetilnik na Jadranu. Da je tako impresiven, ne poskrbi le njegova višina, ampak tudi rumena fasada, za kar bi se naj, po ustnem izročilu, uporabilo 10.000 jajčnih rumejaokov. Na dvorišču svetilnika je tudi kapela Sv. Nikolaja, kjer lahko hitro naletite na kakšno romantično poroko. Svetilnik ponuja tudi nastanitev v apartmaju. Če boste letos dopustovali na Hrvaškem, si morda vzemite čas tudi za ogled te znamenitosti.
dugiotok.hr

Narodni park Krka


Narodni park Krka je bil ustvarjen z namenom, da se zaščiti Krko, ki teče skozi park. Če želite morski izlet, potem se lahko najprej odpravite do Šibenika in se nato odpravite nekaj kilometrov severovzhodno. Ko boste dospeli na cilj, vas bodo pričakali čudoviti slapovi, rimski ostanki, pohodniške poti in če boste imeli srečo tudi različne živali, kot so na primer vidre in kakšna izmed neštetih vrst ptic plenilk, ki živijo na tem območju. Plavanje v Krki, ob priljubljenem slapu Skradinski buk, je zaradi velikega števila obiskovalcev zdaj močno omejeno. Tudi tukaj se cena vstopnic razlikuje glede na sezono – do konca marca pa boste za odraslo osebo plačali 30 kun (okoli 4 evre), otroci od 7 do 18 let pa 20 kun (okoli 2,5 evra). Iz Ljubljane boste do Narodnega parka Krka rabili okoli 4 ure, zato morda razmislite o vsaj dvodnevnem izletu.
npkrka.hr
Dvorec Trakošćan, hrvaško Zagorje


Medtem ko je ime gradu zavito v tančico skrivnosti, če ne celo izgubljeno, nas lahko zgodovina nauči vsaj to, da je ta trdnjava stala na tem mestu že v 13. stoletju. To seveda ni razvidno iz sedanjega neogotičnega sloga, ki je nastal ob prenovi v 19. stoletju, a prvotno, preden je spremenil lastnike, skrbnike in svoj namen, naj bi bil bil grad zgrajen kot romanska trdnjava. Lastniki gradu so bili konec 14. stoletja tudi Celjski grofje. V gradu je danes stalna muzejska zbirka, ki predstavlja življenje hrvaškega plemstva skozi zgodovino Trakoščana, v zbirki pa so tako predmeti iz 15. do 19. stoletja. Neposredna okolica dvorca je oblikovana kot krajinski park, ki s Trakošćanskim jezerom, travniki, drevesi in grmičevljem tvorijo skladno celoto. Če si želite ogledati park in dvorec, je vstopnica za odraslo osebo 40 kun (okoli 5 evrov). Iz Ljubljane do dvorca Trakošćan boste rabili slabi dve uri.
trakoscan.hr

Erdut, Slavonija


Erdut je hribovit vinorodni okoliš nad Donavo in je del Vinotura oziroma vinskih cest Evropske unije. Slovi predvsem po znamenitih vinih erdutskih vinarjev in velikih lesenih sodih. Največji, s kapaciteto 75.000 litrov, je bil narejen iz 150 let starega hrastovega lesa, uvrstil pa se je tudi v Guinessovo knjigo rekordov. V okolici Erduta boste na svoj račun prišli ljubitelji zgodovine, saj je tam mogoče najti ruševine srednjeveškega gradu. Kot verjetno že veste, Slavonija ni ravno blizu, zato se pripravite na nekoliko daljšo pot, ki vam bo z avtom vzela dobre 4 ure.
tz.opcina-erdut.hr

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!