fbpx

Igrače

V starosti do dveh let otrok predvsem raziskuje in spoznava svoje telo ter bližnjo okolico. Igrače in predmete v svoji bližini rad prijemlje, jih nosi v usta, grize, ... Všeč so mu mehke, velike igrače živih barv, ki ga pomirjajo. Proti koncu prvega leta se ozira na igrače, ki ga spodbujajo h gibanju. To so: žoga, ...

V starosti do dveh let otrok predvsem raziskuje in spoznava svoje telo ter bližnjo okolico. Igrače in predmete v svoji bližini rad prijemlje, jih nosi v usta, grize, … Všeč so mu mehke, velike igrače živih barv, ki ga pomirjajo. Proti koncu prvega leta se ozira na igrače, ki ga spodbujajo h gibanju. To so: žoga, vlečna vozila in živali, večji avtomobili, igrače, ki jih lahko potiska pred seboj, poganjalčki. V tej starosti otrok potrebuje tudi “tolažilne” igračke, igračke, s katerimi uživa pri kopanju, igračke za grizenje, ko mu rastejo zobje in prve slikanice. Uživa v poslušanju različnih zvokov, zato obožuje igrače, ki oddajajo glasove. Proti koncu tega obdobja je otrok sposoben sestavljati tudi že prve večje kocke. Ob pomoči odraslih so primerne tudi prve didaktične igrače, ki otroka vodijo k učenju in razumevanju. V tretjem in četrtem letu je otrok gibalno že precej spreten. Uživa na igralih, rad se valja po blazini, se uči preskakovanja kolebnice, vožnje s triciklom in spretnosti z žogo. Priporočajo tudi šotorček ali hišico iz blaga, plastike ali lesa. Takšno ”skrivališče” bo otrok potreboval v celotnem predšolskem obdobju. Otrok tudi rad igra na prve otroške inštrumente. Pri tej starosti je otrokova igra usmerjena k posnemanju dela oseb iz vsakdanjega življenja:  kuhanje, pranje, nega dojenčka, friziranje, delo z orodjem … Ker je to obdobje razmaha otrokove domišljije, imajo otroci zelo radi lutke. V tem obdobju otroku lahko ponudimo didaktične igrače in prve preproste kocke za zlaganje. Elementi za sestavljanje pomagajo otroku razvijati kreativnost, domišljijo, smisel za natančno opazovanje in ročne spretnosti. Ko je otrok star pet let in več, je nakup igrač lažji, saj že pove svoje želje. Otrok je pri petih letih sposoben sestavljati konstruktorje, drobne žebljičke, uživa v sestavljankah, iskanju parov, vse to pa mu pomaga pri razvoju logičnega mišljenja. Med novoletnimi nakupi ne pozabimo, da imajo otroci zelo radi tudi material za slikanje in risanje. Za konec se zavedajmo, da je bolje kupiti manj igrač in tiste bolj premišljeno. Več o nasvetih in idejah o igranju, pametnih in dobrih igračah si lahko preberemo tudi na portalu www.bibaleze.si.

 


 

Naslednje
Iana & Boboli

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.