Inedible: čudovite fotografije neužitne hrane

Jemo tudi z očmi, zato včasih skoraj več časa kot za samo kuho porabimo za dekoracijo hrane. Pa ne samo hrane, tudi 'ozadje' je pomembno, torej pogrinjek, ki jed, podobno kot maskara oči, poudari. A če so fotografije iz serije »Inedible« T.Q. Leeja 'užitne' z estetskega vidika, z vidika užitnosti živil vsekakor niso. To pa ne pomeni, da jih je varno gledati na prazen želodec, a zdaj ko veste skrivnost, boste slino morda le uspeli obdržali pod nadzorom. Razen če se vam lušta po gumi, plastiki ali celulozi.

Podobno kot smo vajeni ličnih plastičnih dekoracij hrane v pohištvenih centrih, tudi avstralski fotograf T.Q. Lee hrano uporablja zgolj kot dekorativni element in nekaj kar ‘postreže’ na steni in ne na mizi.

PREBERITE ŠE: Slastne Lego kocke iz čokolade

Kamuflaža neužitnega za užitnim je res fenomenalna in se odlično zlije s serijo fotografij hrane na Instagramu. Če zgolj skrolate skozi galerijo razlike sploh ne boste opazili, a kakršen koli postanek in apetit bo hitro pokvarilo spoznanje, da so kosmiči pravzaprav Lego kocke, piškoti gume, zelena solata konfeti, kruh za hamburger gobice za pomivanje posode, kabel špageti, slamica ocvrti krompirček in tamponi sladoledna lučka. Slednje je bilo verjetno zadnji žebelj v krsti teka, toda čar ostaja. In čeprav nihče od nas tega ne bi nikoli zares jedel, pa pozabljamo, da je hrana, ki jo uživamo vsak dan, polna umetnih snovi, kar pa vas verjetno vseeno ne bo prepričalo, da bi posegli po eni izmed teh, čeravno imajo tudi naravne sestavine, kot je Leejev urin. Njegova hrana je sicer le odsev prave, a nam nastavlja ogledalo. Sploh vemo, kaj zares jemo?

V tole bi verjetno prav vsak ugriznil. In čeprav bi imelo plastični okus, verjetno ne bi bilo daleč od nekatere 'prave' hrane.
V tole bi verjetno prav vsak ugriznil. In čeprav bi imelo plastični okus, verjetno ne bi bilo daleč od nekatere ‘prave’ hrane.

Projekt je sicer nastal tudi kot karikatura objektivizacije in fetišizacije hrane, saj je danes fotografiranje hrane pred zaužitjem skoraj tako pogosto kot molitev v katoliških krogih pred prvim grižljajem.

Dodatne Informacije

Več informacij: tqlee.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!