Buongustai, celiaci, carnivori e vegani, attenzione! Nella parte chiusa del mercato BTC di Lubiana è stata aperta una sezione senza glutine al 100% in Slovenia. Potrete gustare piatti prelibati in grado di soddisfare anche i palati più esigenti sul posto, su robuste tavole fatte in casa, oppure portare i piatti con voi (concetto "take-away").
Šmartinska cesta 152 (zaprti del tržnice BTC)
Lubiana
Sobota od 10. do 16. ure
Cojzla è prvi povsem brezglutenski vsegeneracijski delí v Sloveniji. Popolna kulinarična destinacija za mesojedce in vegane, ma soprattutto za celiakaše, se nahaja v zaprtem delu tržnice BTC v Ljubljani. Kuhinji poveljuje chef Igor Mihelič, ki si je izkušnje prej nabiral tudi v restavracijah z Michelinovo zvezdico. Hrano lahko vzamete tudi seboj (take away), dnevno ponudbo pa objavljajo na tabli v sami Cojzli in na virtualni tabli na njihovi Facebook strani. Je pribežališče za vse, ki se želijo prehranjevati oziroma so se zaradi intolerance na gluten/celiakije prisiljeni prehranjevati brez glutena. Hrana v Cojzli je namreč 100-odstotno brezglutenska, in to vse od začimb naprej.
Pri sestavljanju jedilnika sodeluje tudi Suzana Kranjec, autore del libro Življenje brez glutena. Specializirajo se za jedi, ki so v brezglutenski hrani težje dosegljive. Naročite si lahko vse od piščančjih pohančkov do svežih zelenjavnih juhic ter izbirate iz široke palete burgerjev (mocarela-pršut, tagliata-burger, piščančji in vegi), ki jih spremlja domač ocvrti krompirček, sveže narejen falafel iz kaljene čičerke v palačinkah iz prav tako kaljene ajde (lahko jih napolnijo tudi z mocarelo in zelenjavo, Nutello in marmelado). Med sladicami naletimo tudi na jabolčni zavitek brez jajc in laktoze. Sami pečejo tudi brezglutenski kruh, ki ga lahko celo prednaročite.
PER SAPERNE DI PIÙ: Locanda e trattoria Šiška: un paradiso per gli amanti della birra e i buongustai
Poslanstvo Cojzle je, da gurmanske užitke približa tudi tistim, ki imajo celiakijo, saj je večina restavracij ”brezglutenofobičnih”.
Se sprašujete, od kod ime Cojzla? Gre za tatarsko ajdo, ki je vajena vsega hudega (beri: neugodnih vremenskih razmer) in jo je davnega leta 1816 v Slovenijo prvi prinesel Žiga Zois ter s tem ljudi rešil pred stradanjem. Zoisu v čast so zato to vrsto ajde poimenovali po njem.
Maggiori informazioni:
facebook. com