V kuhinji smo gotovo že prav vsi naleteli na kos plesnivega sira ali posušenega kruha. Da nad takimi neprijetnostmi ne bomo več vihali nosu, se lahko preprosto naučimo, kako pravilno shranjevati živila. Preberite vse o tem, kako, kje in koliko časa shranjevati sadje, zelenjavo, kruh, sir, meso, jajca in zelišča.
Frutta
Banane, hruške, paradižniki E melone bodo najdlje ostali sveži (3-5 dni), če jih bomo neovite pustili na kuhinjskem pultu. Drugače je z jabolki, za katere je najbolje, če jih shranimo v predale v hladilniku, kjer bodo zdržali tudi do 3 tedne. V predalih hladilnika je najbolje pustiti tudi frutti di bosco (sveže bo ostalo 3-5 dni) in pa grozdje v plastični vrečki, ki bo tako zdržalo 1-2 tedna. Avokado, slive, breskve E nektarine je najbolje pustiti kar na pultu, ko pa se enkrat omehčajo, jih moramo shraniti v hladilnik, kjer bodo zdržali do 5 dni. Agrumi je najbolje shranjevati na polici hladilnika (do 2 tedna), če pa jih prepolovimo, bodo zaviti v plastiko ostali dobri še 2 dni. Prepolovljeno banano je najbolje zaviti v alu folijo, prepolovljen avokado pa bo v hladilniku zdržal še kakšen dan, če bomo nanj stisnili limono in ga ovili s plastično folijo.
PER SAPERNE DI PIÙ: Scegliere alimenti biologici non è mai stato così facile
Verdure
V predalih hladilnika moramo zavite v plastiko shranjevati brokoli, zelje, korenje, cvetačo, kumare E prepolovljeno čebulo. Temna listnata zelenjava, zelen fižol, prepolovljen ingver, glava zelene solate E Ravanelli bodo najdlje ostale sveže (5-14 dni), če jih bomo v predal hladilnika spravili v plastično vrečko skupaj s suho papirnato brisačo. Patate v papirnati vreči lahko skupaj s čebulo, česnom in bučami, pustimo v temni shrambi tudi več mesecev.
Erbe aromatiche
Prezzemolo E coriandolo bosta ostala sveža teden dni, če ju bomo zavreli v vodi in ju potem rahlo zakrita s plastično vrečko shranili v hladilnik. Podobno je z baziliko, le da lahko to pustimo kar na kuhinjskem pultu. Rosmarino E timo bosta na polici hladilnika ostala dišeča dva tedna, erba cipollina pa bo ovit v vlažno papirnato brisačo in plastiko v hladilniku zdržal 5 dni.
Meso, ribe in jajca
Uova ostanejo v hladilniku navadno dobra do dveh tednov, podobno pa je tudi z vsemi salamami E Bacon, če jih v hladilniku pustimo zapečatene v plastiki. Conchiglie E sveže ribe lahko v hladilniku zavite pustimo največ en dan, zamrznjene ribe in rakce pa v vakuumski vrečki tudi do pol leta. Carne fresca, pollame E dimljen losos lahko zaprti v originalni embalaži v hladilniku ostanejo največ dva dni, zamrznjeni pa 3-6 mesecev.
Kruh in sir
Pane lahko v vrečki brez zraka pustimo v zmrzovalniku 3 mesece, medtem ko bo na sobni temperaturi ostal svež kar 3 dni, če ga bomo pospravili v vrečko brez zraka in ga postavili tako, da bo na pultu stal navpično na odrezanem delu. Formaggio lahko ohranimo svež 1 mesec – toda le, če ga v hladilniku tesno zavijemo v pergamentni papir ter nato še v plastično folijo.
Adattato e adattato da:
buzzfeed.com