Probabilmente tutti ci siamo imbattuti in un pezzo di formaggio ammuffito o di pane secco in cucina. Per non storcere più il naso davanti a simili inconvenienti, possiamo semplicemente imparare a conservare correttamente gli alimenti. Leggi tutto su come, dove e per quanto tempo conservare frutta, verdura, pane, formaggio, carne, uova ed erbe aromatiche.
Frutta
Banane, hruške, paradižniki E melone bodo najdlje ostali sveži (3-5 dni), če jih bomo neovite pustili na kuhinjskem pultu. Drugače je z jabolki, za katere je najbolje, če jih shranimo v predale v hladilniku, kjer bodo zdržali tudi do 3 tedne. V predalih hladilnika je najbolje pustiti tudi frutti di bosco (sveže bo ostalo 3-5 dni) in pa grozdje v plastični vrečki, ki bo tako zdržalo 1-2 tedna. Avokado, slive, breskve E nektarine je najbolje pustiti kar na pultu, ko pa se enkrat omehčajo, jih moramo shraniti v hladilnik, kjer bodo zdržali do 5 dni. Agrumi je najbolje shranjevati na polici hladilnika (do 2 tedna), če pa jih prepolovimo, bodo zaviti v plastiko ostali dobri še 2 dni. Prepolovljeno banano je najbolje zaviti v alu folijo, prepolovljen avokado pa bo v hladilniku zdržal še kakšen dan, če bomo nanj stisnili limono in ga ovili s plastično folijo.
PER SAPERNE DI PIÙ: Scegliere alimenti biologici non è mai stato così facile
Verdure
V predalih hladilnika moramo zavite v plastiko shranjevati brokoli, zelje, korenje, cvetačo, kumare E prepolovljeno čebulo. Temna listnata zelenjava, zelen fižol, prepolovljen ingver, glava zelene solate E Ravanelli bodo najdlje ostale sveže (5-14 dni), če jih bomo v predal hladilnika spravili v plastično vrečko skupaj s suho papirnato brisačo. Patate v papirnati vreči lahko skupaj s čebulo, česnom in bučami, pustimo v temni shrambi tudi več mesecev.
Erbe aromatiche
Prezzemolo E coriandolo bosta ostala sveža teden dni, če ju bomo zavreli v vodi in ju potem rahlo zakrita s plastično vrečko shranili v hladilnik. Podobno je z baziliko, le da lahko to pustimo kar na kuhinjskem pultu. Rosmarino E timo bosta na polici hladilnika ostala dišeča dva tedna, erba cipollina pa bo ovit v vlažno papirnato brisačo in plastiko v hladilniku zdržal 5 dni.
Meso, ribe in jajca
Uova ostanejo v hladilniku navadno dobra do dveh tednov, podobno pa je tudi z vsemi salamami E Bacon, če jih v hladilniku pustimo zapečatene v plastiki. Conchiglie E sveže ribe lahko v hladilniku zavite pustimo največ en dan, zamrznjene ribe in rakce pa v vakuumski vrečki tudi do pol leta. Carne fresca, pollame E dimljen losos lahko zaprti v originalni embalaži v hladilniku ostanejo največ dva dni, zamrznjeni pa 3-6 mesecev.
Kruh in sir
Pane lahko v vrečki brez zraka pustimo v zmrzovalniku 3 mesece, medtem ko bo na sobni temperaturi ostal svež kar 3 dni, če ga bomo pospravili v vrečko brez zraka in ga postavili tako, da bo na pultu stal navpično na odrezanem delu. Formaggio lahko ohranimo svež 1 mesec – toda le, če ga v hladilniku tesno zavijemo v pergamentni papir ter nato še v plastično folijo.
Adattato e adattato da:
buzzfeed.com