fbpx

Le migliori ricette con le castagne

Recepti s kostanjem

Ti piacciono le castagne? Non mangiare solo bollito e al forno. Le castagne sono un ottimo ingrediente in molti piatti. Con le castagne si possono fare torte, gnocchi, marmellate, torte...

Le migliori ricette con le castagne pod eno streho. Po ulicah se že vije značilen vonj po pečenem kostanju, ker pa vemo, da peko in kuhanje kostanja že obvladate (če ne, si preberite prispevek Come preparo le migliori castagne?), vam tokrat predstavljamo recepte, katerih glavna sestavina je kostanj.

PER SAPERNE DI PIÙ: Kako kostanj pripravimo najhitreje?

Naberite si kostanja in iz njega pripravite okusne jedi.
Naberite si kostanja in iz njega pripravite okusne jedi.

Zakaj kostanj? Ker je bogat s škrobom in ker je odličen vir vlaknin, vitamina C in mineralov. Več o njegovih pozitivnih učinkih si lahko preberete v prispevku 10 zdravilnih učinkov kostanja je dokaz, da niso vse slastne stvari v življenju nezdrave, o slastnih receptih s kostanjem pa v nadaljevanju.

Najboljši recepti s kostanjem:

Recept – kostanjeva juha

Sestavine za kostanjevo juho:

  • 20 g di burro
  • scalogno
  • večja korenina pastinaka
  • srednje velika korenina zelene
  • 2 stebli zelene
  • 2 srednje veliki jabolki
  • 300 g kuhanega kostanja
  • 1 litro di brodo vegetale
  • sale
  • pepe
  • malo sladke smetane
  • un pizzico di noce moscata
Kostanjeva juha.
Kostanjeva juha.

Postopek priprave kostanjeve juhe:
Na drobne kocke narežimo opran in olupljen pastinak, korenino zelene in šalotko ter stebli zelene in olupljeni jabolki. Medtem v loncu razpustimo maslo in dodajmo najprej nasekljano šalotko, pastinak in korenino zelene ter pražimo približno 10 minut. Dodajmo preostalo nasekljano zelenjavo, solimo in popramo ter dodajmo ščepec naribanega muškatnega oreščka. Po približno 10 minutah dodajmo olupljen kostanj in vse skupaj zalijmo z vročo zelenjavno juho. To kuhajmo približno pol ure, da se vsa zelenjava zmehča, nato pa jo zmešajmo s paličnim mešalnikom. Postrezimo z nekaj kapljicami olivnega ali bučnega olja.

Recept – domača kostanjeva marmelada:

Sestavine za domačo kostanjevo marmelado:

  • 1000 g pravega kostanja
  • 500 g rjavega sladkorja
  • 1 cucchiaino di vaniglia in polvere
  • 200 ml vode (v kateri se je predhodno kuhal kostanj)
Ste že kdaj pokusili kostanjevo marmelado?
Ste že kdaj pokusili kostanjevo marmelado?

Postopek priprave domače kostanjeve marmelade:
Kostanj olupimo in ga pribl. 15 minut kuhamo v vodi, da postane mehak. Narežemo ga na drobne koščke. V 200 mililitrov vode, v kateri smo kuhali kostanj, zmešamo sladkor, vaniljev prah in kostanj. Zmešamo in zavremo. Na visoki temperaturi kuhamo toliko časa, da marmelada postane mazljiva. Še vročo marmelado vlijemo v sterilizirane kozarce. To storimo tako, da pečico segrejemo na 100 stopinj Celzija in jih vanjo umite postavimo za 15 minut. Po vlaganju kozarce takoj zapremo in pustimo, da se ohladijo na sobni temperaturi. Rok trajanja marmelade je pribl. pol leta. Pa dober tek!

Recept – čokoladna kostanjeva torta brez peke

Ingredienti per la torta al cioccolato e castagne:

Za polnilo:

  • 1 kg di castagne
  • 150 g di cioccolato commestibile o fondente
  • 3 cucchiai di rum
  • 200 ml di panna dolce

Per il condimento:

  • 100 g di cioccolato commestibile o fondente
  • un cucchiaio di burro
Kostanjeva torta
Kostanjeva torta

Il processo per preparare la torta di castagne al cioccolato senza cottura:
Najprej pripravilo polnilo. Kostanje olupimo, tudi notranjo lupinico, in kuhamo v vodi tako dolgo, dokler se ne zmehčajo, kar traja približno pol ure. Nato segrejemo smetano skoraj do vretja in v njej stopimo 150 g jedilne ali temne čokolade. Dodamo še 3 žlice ruma, ki se h kostanju in čokoladi čudovito poda. Maso zmiksamo skupaj s kostanji, pri čemer dobimo teksturo, podobno redkemu pireju. Brez skrbi, masa se bo pozneje strdila. Model za torto obložimo z aluminijasto folijo in vanj vlijemo pridobljeno zmes. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik ali za manj časa v skrinjo. Toliko, da se strdi. Sledi še preliv. Ko se torta strdi, v vodni kopeli stopimo 100 g čokolade in žlico masla. S prelivom prelijemo torto, ko je ta nekoliko ohlajen, torej mlačen in ne vroč. Postavimo nazaj v hladilnik in ponudimo, ko se tudi preliv na torti shladi. Po želji okrasimo. Pa sporočite, kako vam je uspelo. Dober tek!

Recept – italijanski kostanjev kolač “castagnaccio”

Sestavine za italijanski kostanjev kolač ”castagnaccio”:

  • 500 g kostanjeve moke
  • 80 g di zucchero a velo
  • 5 žlic kokosove maščobe
  • 1 litro d'acqua
  • 50 g pinjol
  • 75 g rozin (namočenih v soku polovice pomaranče)
  • 2 veliki žlici nasekljanega rožmarina
  • 1/2 pomaranče
Italijanski kostanjev kolač "castagnaccio
Italijanski kostanjev kolač “castagnaccio

Postopek priprave italijanskega kostanjevega kolača ”castagnaccio”:
Pečico predhodno segrejemo na 190 stopinj Celzija in z dvema žlicama kokosove maščobe naoljimo pekač. V večji skledi zmešamo kostanjevo moko in sladkor. Umešamo 3 žlice maščobe in nato med mešanjem počasi dolivamo vodo. Mešamo, dokler ne dobimo enakomerne zmesi. Zmes vlijemo v pekač in jo potresemo z rozinami (ki smo jih vsaj deset minut namakali v pomarančnem soku), pinjolami in drobno nasekljanim rožmarinom. Pečemo približno 50 minut.

Recept – bučna juha s kostanji

Ingredienti per la zuppa di zucca con castagne:

  • 50 g di burro di cocco
  • 2 cipolle piccole
  • 850 g di zucca
  • 1 l di base per zuppa di verdure
  • 300 g di castagne bollite sbucciate
  • sale
  • pepe
  • noce moscata
  • 2 cucchiai di panna
  • 1 cucchiaio colmo di panna da cucina
Bučna juha s kostanji
Bučna juha s kostanji

Navodila za pripravo bučne juhe s kostanji:
Lessare le castagne, raffreddarle e sbucciarle. Pulite la zucca e tagliatela a cubetti. Sbucciare e tritare la cipolla. Sciogliere il burro in una pentola capiente e friggervi la cipolla. Aggiungete i cubetti di zucca e mescolate per altri cinque minuti. Versare la base della zuppa e cuocere fino a quando la zucca sarà morbida. Aggiungete le castagne, condite a piacere e amalgamate il tutto con una planetaria. Aggiungete alla zuppa un cucchiaio di panna da cucina, mescolate e servite. Buon appetito!

Con te dal 2004

Dall'anno 2004 ricerchiamo le tendenze urbane e informiamo quotidianamente la nostra comunità di follower sulle ultime novità in fatto di stile di vita, viaggi, stile e prodotti che ispirano con passione. Dal 2023, offriamo contenuti nelle principali lingue globali.