Si avvicinano le (troppo) calde giornate estive, in cui vorremo evitare come il diavolo i fornelli per preparare il cibo. Il caldo da solo ti ucciderà, e cucinare accanto a pentole calde sarà un vero e proprio must, perché diventerai rosso in testa come un granchio bollito. Per questo abbiamo cercato il piatto ideale per le calde giornate estive, che vi sazierà, ma allo stesso tempo vi terrà lontano dai fornelli: il gazpacho andaluso. Zuppa spagnola rinfrescante, nutriente e fredda nata per l'estate, preparata con verdure di stagione (pomodori freschi, peperoni, spezie,...) e pane.
Če komu, potem gre zaupati Špancem ko gre za hrano primerno za calde giornate estive, ko je razbeljen asfalt in so stene hiš v večernih urah tople kot radiatorji pozimi. Saj Španci so eni tistih, ki živijo v še bolj pasjim vročini kot mi, zato vedo, kako se ji zoperstaviti. Tokrat se bomo po pomoč zatekli k Andaluzijcem (južna Španija), ki iz paradižnikov, paprike, kumar, kruha in drugih sestavin pripravijo hladno in osvežilno juho gaspačo, ki so jo že v 12. stoletju pripravljali v Manči, kraju slovitega literarnega junaka Don Kihota. Temu je gaspačo z zajcem pripravljal njegov oproda Sančo Pansa.
Beseda gaspačo izvira iz latinske besede caspa, kar pomeni ostanki. Seveda tu ni govora o ostankih, ki so vam ostali od druge hrane, pač pa stvareh, ki jih skoraj vedno najdemo bodisi v shrambi bodisi v hladilniku. Tudi sicer je gaspačo ali gazpačo nekaj posebnega med juhami, saj ga postrežemo hladnega, celo ohlajenega. Ker gre za presno jed je ni treba kuhati, kar poleti ni le praktično, saj pomeni nič sklanjanja nad štedilnik, ampak nas zalaga s potrebnimi vitamine.
Recept za andaluzijski gaspačo:
Ingredienti:
- 500 g svežega paradižnika
- 1 peperone verde
- 1 cetriolo
- 1,25-1,5 dl olivnega olja
- 2-3 žlice vinskega/balzamičnega kisa
- 3-4 spicchi d'aglio
- 2-3 rezine belega ali polnozrnatega kruha
- (morsko) sol
Jušni vložek:
- 1 pomodoro
- 1 peperone verde
- 1 manjša čebula
- 1 rezina kruha
- 60 g pršuta
- 1-2 jajci
Priprava andaluzijskega gaspača:
Kruh nadrobimo, prelijemo z nekaj hladne vode in ga pustimo namakati 30 minuti. Medtem očistimo, razsemenimo in na kocke narežemo papriko in kumaro, paradižnik razkosamo na četrtine, česen pa sesekljamo. Vse skupaj stresemo v sekljalnik, dodamo namočen kruh in prilijemo olje. Mešanico zmešamo v gladek, precej gost pire (če je pregost dolijemo nekaj hladne vode). Nato jo začinimo s soljo, okisamo in pokrijemo s prozorno folijo ter za minimalno 60 minuti (še bolje pa več) prestavimo v hladilnik. Tu lahko zaključite, a če želite zadevo speljati povsem do konca, vas čaka še nekaj malenkosti, točneje jušni vložek. K juhi gredo namreč odlično opečene kocke kruha, tanko narezana paprika, pršut (narežemo ga na krpice) in trdo kuhano jajce (narezano na drobne kocke). Juho servirajte v ohlajeni skledi (lahko tudi kozarcu), po možnosti lončeni, jušni dodatek pa ponudite ločeno, da si ga v juho vsak doda po lastnih željah (ponudite tudi formaggio grattugiato).
PER SAPERNE DI PIÙ: Ricetta: Panna cotta al sambuco
Gaspačo lahko služi kot predjed, glavna jed ali pa jo postrežemo ob koncu obroka.