È tempo che la nostra cucina profumi di pan di zenzero al miele, stelle alla cannella, croissant alle noci, baci al cocco e altre prelibatezze festive che ci ricordano che è tempo di riunioni felici e dolci festivi.
Pripravili smo 5 preprostih receptov, ki so kot nalašč za praznično sladkanje v krogu naših najdražjih.
1. Božične zvezdice
Ingredienti:
- 400g bele moke
- lievito in polvere
- cannella
- 200g masla
- 180g rjavega sladkorja
- 3 tuorli d'uovo
- 2 žlice kisle smetane
Preparazione: V posodi zmešamo vse sestavine do gladkega. Testo dobro pregnetemo, razvaljamo in z modelčki oblikujemo v prekrasne zvezdice. Pri 200 stopinjah pečemo približno 10 minut oziroma dokler diešeči sladkorčki ne dobijo lepe barve.
2. Medeni medenjaki
Ingredienti:
- 150g margarine
- 2 jajca
- 500g bele moke
- 1 cucchiaio di cacao
- 150g medu
- lievito in polvere
- zucchero vanigliato
- cannella
- zenzero
- Chiodi di garofano
Preparazione: Margarino in sladkor penasto umešamo. Dodamo jajci, moko, kakav, med, pecilni prašek, vanilijev sladkor, cimet, ingver in mlete klinčke. Sestavine zmešamo v gladko maso brez grudic in jo vlijemo v brizgalko. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj nabrizgamo poljubno velike kepice. Pečemo približno 7 minut na 180 stopinjah.
3. Kokosovi poljubčki
Ingredienti:
- 120g masla
- 80g sladkorja
- vanlijev sladkor
- 1 uovo
- 200g bele moke
- lievito in polvere
- 50g kokosove moke
Preparazione: Jajce, sladkor, maslo in žlico vanilijevega sladkorja penasto umešamo. Dodamo moko, žličko pecilnega praška in kokosovo moko. Sestavine temeljito pregnetemo. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo majhne kepice. Pečemo približno 15 minut pri 180 stopinjah.
4. Orehovi kifeljčki
Ingredienti:
- 500g bele moke
- 350g masla
- 150g mletih orehov
- 280g belega sladkorja
- 2 uova
- 1 tuorlo d'uovo
- zucchero vanigliato
- zucchero a velo
Preparazione:
V posodo damo moko, razmehčano maslo, mlete orehe, sladkor, jajci, rumenjak in vanilijev sladkor. Sestavine dobro pregnetemo in gladko testo pustimo stati na hladnem približno pol ure. Iz spočitega testa oblikujemo kifeljčke in jih položimo na s peki papirjem obložen pekač. Slastne rogljičke pečemo na 180 stopinjah približno 10 minut. Ohlajene potresemo s sladkorjem v prahu.
5. Lešnikovi piškotki
Ingredienti:
- 220g masla
- 220g sladkorja v prahu
- 2 tuorli d'uovo
- cannella
- 220g mletih lešnikov
- 400g pšenične bele moke
Preparazione: Zmehšano maslo in sladkor v prahu penasto umešamo in masi postopoma dodamo rumenjake, žličko cimeta in mlete lešnike. Proti koncu dodamo tudi moko. Testo dobro pregnetemo in za približno pol ure postavimo v hladilnik. Spočito testo na tanko razvaljamo in s poljubnimi modelčki oblikujemo v piškotke veselih oblik. Pečemo približno 10 minut pri 200 stopinjah.