fbpx

Ricetta: panino domenicale grigliato di Krvavac

A parte Ana Roš, tutti coloro che hanno preso parte ai quattro giorni della Gourmet Cup Ljubljana sono sempre più consapevoli che per ottenere un grande successo bisogna camminare sul filo del rasoio. All'evento hanno partecipato numerosi chef, critici culinari, scrittori ed esperti sloveni e stranieri, che hanno guardato, assaggiato e ascoltato con interesse tutto ciò che la Slovenia ha da offrire nel campo della cucina. A giudicare dalle loro risposte, la Slovenia ha un grande potenziale per diventare una destinazione culinaria riconoscibile.

Na štiridnevnem dogodku tako slastnih dobrot ni manjkalo, kako pa sami pripravite Speglan nedeljski sendvič s Krvavca, po receptu Ane Šušteršič iz Jezeršek gostinstva, pa si preberite v nadaljevanju.

Speglan nedeljski sendvič (Foto: Dean Dubokovič)
Speglan nedeljski sendvič (Foto: Dean Dubokovič)

1. Sestavine za pripravo dušenega govejega bočnika:

  • 1 kos govejega bočnika s kostjo (pribl. 1 kg)
  • 70 ml sojine omake
  • 50 ml riževega vina
  • 70 ml refoška
  • 1 večja rezina ingverja
  • 40 g temna paste Miso
  • 1 manjša vejica rožmarina
  • 2 rametti di timo
  • 25 g cvetličnega medu
  • 1 čili
  • mezza cipolla
  • 2 spicchi d'aglio
  • 160 ml di acqua
  • sale
  • pepe appena macinato
  • rete di maiale

Priprava dušenega govejega bočnika:
Odrezan kos govejega bočnika s kostjo damo v višjo ognjevarno posodo. Najbolje je, da vzamemo višjo posodo s pokrovom, primerno za v pečico. Vse ostale sestavine damo v skledo, premešamo in dodamo govejemu bočniku. Pokrijemo in dušimo v pečici na 130 stopinj Celzija približno 3 ure oziroma toliko časa, da meso z lahkoto odstopi od kosti. Ohlajeni goveji bočnik natrgamo. Iz kosti odstranimo tudi kostni mozeg, ki ga skupaj z želejastim vezivnim tkivom, ki smo ga natrgali, zmiksamo. Ostalo meso pustimo natrgano. Nato vse skupaj zmešamo in po potrebi začinimo. Lahko pustimo natrgano ali pa iz pripravljene mase oblikujemo tanjše hlebčke poljubne velikosti. Vsak hlebček posebej zavijemo v svinjsko mrežico.

2. Sestavine za pripravo ohrovtove solate z rdečo redkvico in gorčičnimi semeni:

  • 200 g brstičnega ohrovta ali ohrovtova glava
  • 500 g rdeče redkvice, narezane na rezance ali tanke kolobarje
  • 1 velika žlica gorčičnih semen oziroma po okusu
  • 8 ml jabolčnega kisa
  • 5 ml olivnega olja
  • 10 g sladkorja
  • 5 g di sale
  • ščep mlete kumine
  • tanki kolobarji mlade čebule po želji

Priprava ohrovtove solate:
Brstični ohrovt narežemo na tanke rezance. Damo ga v skledo, dodamo vse ostale sestavine in narahlo premešamo.

3. Sestavine za pripravo jabolčnega hrena:

  • 1 jabolko topaz
  • succo di limone
  • 50 g delikatesnega hrena
  • 50 g di maionese
  • pehtran
  • sale
  • pepe appena macinato

Priprava jabolčnega hrena:
Jabolko naribamo, osvežimo z limoninim sokom, dodamo delikatesni hren, majonezo, sol, poper in nasekljan svež ali suhi pehtran.

Kako sestavimo Speglan nedeljski sendvič s Krvavcaa:

Potrebujemo »nedeljski« modelni kruh – pomagamo si lahko z receptom za brioš. Kruh narežemo na rezine. Vsako rezino dobro namažemo z maslom in jo opečemo na vroči ponvi ali jo »speglamo« do zlato rjave barve. Eno od dveh rezin obilno namažemo z jabolčnim hrenom. Natrgano meso dušenega bočnika na hitro opečemo na vroči ponvi (ali pa opečemo hlebčke iz mesa). Po potrebi ga osvežimo z omako, v kateri se je meso dušilo. Meso položimo na hren. Končamo z ohrovtovo solato, na katero položimo drugo rezino. Sendvič postrežemo s skodelico vroče čiste goveje juhe. Pa dober tek!

Maggiori informazioni

Maggiori informazioni su:
gourmetcup.si

Foto: Dean Dubokovič

Con te dal 2004

Dall'anno 2004 ricerchiamo le tendenze urbane e informiamo quotidianamente la nostra comunità di follower sulle ultime novità in fatto di stile di vita, viaggi, stile e prodotti che ispirano con passione. Dal 2023, offriamo contenuti nelle principali lingue globali.