L'avocado ha sicuramente segnato la stagione culinaria di quest'anno. Lo abbiamo trovato in panini, torte, frullati, gelati, pasta e altrove. Quando lo utilizziamo, non abbiamo mai prestato attenzione a una cosa molto importante: il lavaggio. Lo lavi sempre prima di aprirlo? In caso contrario, si consiglia di iniziare.
Avokado je zelo popularna zelenjava v naših kuhinjah, a verjetno nihče ni bil pozoren na to, da ga moramo pred uporabo tudi oprati. Zveni evidente, a mnogi ljudje mislijo, da ga zaradi trde skorje ni potrebno umivati.
Sebbene sia skorja avokada zelo trda, da zaščiti njegovo interno, je ta tudi leglo številnih škodljivih bakterij, ad esempio listerija in salmonela, ugotavljajo v poročilu Uprave ZDA za hrano in zdravila (FDA). Tako kot operete drugo sadje in zelenjavo pred uporabo, bi bilo pametno, da operete tudi avokado!
Vzorčenje, ki je obsegalo 1615 avokadov, se je začelo nel 2014. Po pregledu in analizi so ugotovili, da sta na skorji tega sadja prisotni salmonela in listerija. 17 % skorij avokadov je bilo pozitivnih na listerijo. v interno sadja pa so bili le trije avokadi od 1254 pozitivni na listerijo. Pri testiranju avokadov na salmonelo, so ugotovili, da je bil le en odstotek skorij pozitiven na to bakterijo (12 od 1615).
Kljub temu da je to število majhno, z Uprave ZDA za hrano in zdravila svetujejo, da temeljito operete skorjo avokada, preden ga pojeste, saj lahko pri rezanju prenesete bakterije na zelenjavo. Priporočajo, da si umijete roke 20 sekund pred rezanjem in nato avokado operete z vodo.
Maggiori informazioni:
fda.gov