I regali inutili e scelti in fretta non sono necessari per San Valentino, perché con l'atmosfera romantica creata da oli essenziali profumati e un pasto delizioso, possiamo dare ai nostri cari ciò che vogliono veramente: la nostra attenzione. Vediamo allora con quali piatti li incanteremo particolarmente.
Nekatera živila že od srednjega veka slovijo po svojih blagodejnih učinkih na spolnost in ljubezen. Pravimo jim afrodisiaci, po grški boginji ljubezni in lepote – Afroditi. Najbolj splošno znana “hrana za ljubezen”, ki vpliva na boljšo prekrvavitev telesa, večjo sproščenost in povečano seksualno željo so vsekakor ostrige, ki že s svojim videzom nakazujejo na erotične asociacije.
Poleg tega vsebujejo veliko cinka, ki spodbuja proizvajanje testosterona v telesu. Enako skrivnost kemične narave skriva v sebi tudi prestižni kaviar, ki prihaja iz Rusije in je včasih veljal za jed, ki so si jo lahko privoščili zgolj višji sloji. Po poživljajočih učinkih na spolno slo, so že od 19. stoletja znani tudi beluši, ki so jih tradicionalno pripravljali za zajtrk mladim ženinom. Tudi tartufi so v samem vrhu zapeljivih jedi, saj zaradi svojega vznemirljivega vonja prebudijo vse čute. Francozi za obnovo libida postrežejo z znamenito francosko čebulno juho, ne branijo pa se niti česna, ki prav tako krepi spolno slo. Valentinov desert mora vsekakor vsebovati tudi cioccolato, najbolje pa se je posladkati s čistim kakavovim napitkom, ki ga je opeval sam Casanova.
Ob okusnih jedeh je priporočljivo srkati poživljujoči Champagne, ki ponuja razkošni užitek in zagotavlja dobro raspoloženje. Pri pripravi jedi ne smemo pozabiti, da med afrodiziake uvrščamo tudi eksotične začimbe, kot so cimet, ingver in kardamom, zato jih uporabimo v izdatnih količinah. K dobri hrani se poda tudi prijetno vzdušje, za katerega poskrbimo z omamno dišečimi oli essenziali.