fbpx

Jagode in maline vam gnijejo že prvi dan? Ta trik jih ohrani sveže cel teden!

Foto: envato

Ste že kdaj prinesli domov sveže jagode ali maline, jih postavili v hladilnik in že naslednji dan razočarano ugotovili, da so postale mehke, vodene ali celo plesnive? Grozno, kajne? Nič ni hujšega kot metanje čudovitega, sladkega sadja naravnost v smeti! A brez skrbi – obstaja preprost trik, s katerim boste to preprečili.

Ne, ne gre za dragocene posebne embalaže ali skrivnostne kemikalije, ampak za popolnoma naraven način, ki ga lahko uporabite takoj, ko pridete iz trgovine. Potrebujete samo sodo bikarbono, malo potrpljenja in vakuumsko posodo. Rezultat? Sveže in sočne jagode ter maline tudi po enem tednu!

Zakaj jagode in maline gnijejo tako hitro?

Jagode in maline so občutljivo sadje, polno vode in naravnih sladkorjev – ravno to jih dela tako slastne, hkrati pa tudi izjemno pokvarljive. Glavni razlogi za hitro gnitje in plesnjenje so:

  • Plesen in bakterije – že v trgovini ali na poti domov se na sadežih naberejo mikroorganizmi, ki pospešijo proces razkroja.
  • Vlaga – če sadeži ostanejo mokri, to ustvari idealne pogoje za rast plesni.
  • Nepravilno shranjevanje – plastične embalaže iz trgovine zadržujejo vlago, kar še pospeši kvarjenje.

Če želite uživati v jagodah in malinah več dni, jih morate pravilno očistiti in shraniti. In točno tukaj nastopi naš trik!

Foto: envato

Čudežna formula za olgo sveže jagode in maline

1. Kopel, ki uniči bakterije in plesni

Ko pridete domov, nikakor ne dajte jagod in malin naravnost v hladilnik! Najprej jim privoščite nežno čistilno kopel, ki bo odstranila vse neželene mikroorganizme.

  • V večjo skledo nalijte hladno vodo in dodajte žlico sode bikarbone.
  • V vodo nežno položite jagode in maline ter jih pustite namakati 15 minut.
  • Soda bikarbona naravno uničuje bakterije in plesni ter odstranjuje morebitne pesticide.

Ne skrbite – okus sadežev ne bo spremenjen, bodo pa čistejši in obstojnejši!

2. Popolno sušenje – ključ do dolge svežine

Po kopeli sadeže nežno odcedite in jih previdno preložite na čisto kuhinjsko krpo ali papirnate brisačke. Naj se popolnoma posušijo, preden jih shranite – vsaka kapljica preostale vlage lahko povzroči plesen. Po potrebi jih lahko nežno popivnate s suho brisačko, a bodite previdni, da jih ne poškodujete. Ne preskočite tega koraka! Mokri sadeži = hitra plesen.

Foto: envato

3. Vakuumsko shranjevanje – trik, ki dela čudeže

Ko so jagode in maline suhe, jih je treba pravilno shraniti. Plastične embalaže iz trgovine niso dobra izbira, saj zadržujejo vlago in pospešijo kvarjenje.

Najboljša možnost je vakuumska posoda ali steklen kozarec s tesnim pokrovom. Če nimate vakuumskega sistema, uporabite nepredušno zaprto plastično ali stekleno posodo. To prepreči dostop zraka in upočasni oksidacijo.

4. Pametno hlajenje – kje v hladilniku jih hraniti?

Jagode in maline ne sodijo na najhladnejšo polico, saj lahko prehitro izgubijo teksturo. Najbolje jih je postaviti na srednjo polico hladilnika, kjer je temperatura stabilna. Nikoli jih ne hranite v istem predalu z jabolki ali bananami – ti sadeži oddajajo etilen, ki pospeši zorenje in kvarjenje jagod ter malin!

Bonus trik: Kaj, če nimate sode bikarbone?

Namesto sodabikarbone lahko uporabite tudi mešanico kisa in vode (razmerje 1:3). Ta prav tako uniči plesni in bakterije, a pazite, da sadeže po kopeli dobro sperete s čisto vodo, da ne ostane neprijeten kisli priokus.

Rezultat? Sočne, sladke in sveže jagode ter maline, ki trajajo dneve, ne ure!

Z upoštevanjem tega trika boste svoje priljubljene sadeže ohranili vsaj en teden, brez neprijetnega presenečenja v obliki plesni ali mehkobe.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.