fbpx

Revolucija v shranjevanju jagod: Z enim preprostim trikom bodo jagode ostale sveže do 3 tedne!

Kako do vedno svežih jagod

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno:

Ste kdaj kupili sveže jagode, in ste jih morali nekaj dni kasneje zavreči, ker so se pokvarile? Se vam pogosto dogaja, da jagode hitro začnejo gniti, še preden jih uspete porabiti?

Jagode so priljubljen sadež, ki jih mnogi uživamo zaradi njihove sladkobe in osvežujočega okusa. So odlične za prigrizek, dodatek k sladicam, smutijem ali celo solatam.

Vendar pa imajo eno veliko slabost – zelo hitro se pokvarijo.

Gotovo ste že doživeli, da ste kupili sveže jagode, naslednji dan pa ste v hladilniku našli že prve znake plesni. Takšna situacija je lahko precej frustrirajoča, še posebej, če jagode niso bile poceni. Vendar pa obstajajo načini, kako podaljšati njihovo svežino in tako uživati v tem okusnem sadežu tudi do tri tedne po nakupu.

Uporaba kisa za pranje jagod

Eden izmed najpreprostejših in najučinkovitejših načinov za podaljšanje svežine jagod je pranje s kisom. Postopek je enostaven in zahteva le dve sestavini: beli kis in vodo. Uporabite razmerje 1:3, kar pomeni en del kisa in tri dele vode. V tej raztopini namakajte jagode približno pet minut.

Jagode, tako slastne. Foto: Tofros / Pexels

Zakaj kis?

Kis deluje kot naravno protibakterijsko sredstvo, ki odstrani bakterije in spore plesni, ki so glavni krivci za kvarjenje sadja. Poleg tega kis pomaga pri odstranjevanju ostankov pesticidov, ki so lahko prisotni na površini jagod. Po namakanju jagode dobro sperite pod hladno tekočo vodo, da odstranite ostanke kisa.

Bodite nežni, da ne poškodujete občutljivega sadja. Po pranju jih položite na čisto kuhinjsko brisačo, kjer naj se popolnoma posušijo.

Foto: envato

Ko so jagode suhe, jih prestavite v hladilnik. Najbolje jih je shraniti v plastični posodi s pokrovom, obloženi s papirnato brisačo, ki bo absorbirala odvečno vlago. S tem preprostim postopkom boste znatno podaljšali svežino jagod.

Brez skrbi, jagode po pranju ne bodo imele neprijetnega vonja ali okusa po kisu.

Zamrzovanje jagod za daljšo obstojnost

Če imate večjo količino jagod, ki jih ne boste uspeli porabiti v nekaj dneh, je zamrzovanje odlična rešitev. Ta metoda ohranja jagode sveže za daljše obdobje in je preprosta za izvedbo. Najprej jagode temeljito operite in posušite. Pomembno je, da so jagode pred zamrzovanjem popolnoma suhe, saj bo odvečna voda povzročila, da se bodo jagode sprijele med seboj.

Shranite jih lahko na različne načine. Foto: Cottonbro / Pexels

Jagode enakomerno razporedite na pladenj, tako da se ne dotikajo. Pladenj postavite v zamrzovalnik in pustite, da se jagode popolnoma zamrznejo. Ko so jagode trdno zamrznjene, jih preložite v zamrzovalne vrečke ali plastične posode. Pomembno je, da iz vrečk iztisnete čim več zraka, saj bo to preprečilo nastanek kristalov ledu in podaljšalo kakovost jagod.

Čeprav zamrznjene jagode ne bodo imele enake teksture kot sveže, so še vedno odlične za uporabo v smutijih, pecivu, jogurtih, marmeladah ali drugih jedeh. Odmrznjene jagode so običajno nekoliko mehkejše in bolj kašaste, a njihov okus ostane skoraj nespremenjen.

Zamrznite jih ali shranite v hladilnik. Foto: Filirovska /Pexels

Shranjevanje jagod v hladilniku

Jagode vedno hranite v hladilniku, saj hladna temperatura upočasni rast bakterij in plesni. Vendar jih ne shranjujte v originalni embalaži, če je ta izdelana iz plastike brez prezračevalnih lukenj.

Najbolje je, da jagode shranite v stekleno ali plastično posodo, obloženo s papirnatimi brisačami. Papirnate brisače bodo absorbirale odvečno vlago, kar bo preprečilo nastanek plesni. Posodo lahko tudi pokrijete s pokrovom, vendar pustite majhno odprtino za zračenje. Tako boste ustvarili optimalne pogoje za shranjevanje jagod.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.