Jikka: je to najlepši dom za ostarele na svetu?

Jikka: dom za ostarele na Japonskem

V podeželskem okrožju Šizuoka na Japonskem, ki ga prikladno večkrat imenujejo kar 'japonska riviera' se nahaja manjša skupnost štorom podobnih kočic. To je Jikka, očarljiv dom za ostarele, ki ga ja zasnoval arhitekt Issei Suma. Tipiju podoben dizajn posnema okoliško gorato pokrajino, medtem ko v notranjosti ponuja sodobno udobje, ki je kot nalašč za tiste, ki si na stara leta želijo nekaj sprostitve.

Jikka je bila zgrajena za dve 60-letnici – ena je bila socialna delavka, druga je bila kuharica. A postala je veliko več. Danes živita v sožitju s svojimi negovalci, s katerimi si delita vse prostore. Na stotih kvadratnih metrih se nahaja kuhinja, jedilnica, skupna spalnica, soba za goste in kopalnica. Na voljo je tudi spiralno oblikovan bazen, do katerega lahko dostopajo tudi tisti, ki so na invalidskih vozičkih. Poleg namestitve kompleks ponuja tudi dostavo hrane.

PREBERITE ŠE: Zeleni nebotičnik – navpični gozd na Kitajskem

Jikka: dom za ostarele na Japonskem
Jikka: dom za ostarele na Japonskem

Lepo, funkcionalno in prijazno zatočišče – to je nekaj, kar si za svojo pozno starost želimo prav vsi.

Galerija – Jikka: dom za ostarele na Japonskem

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Brazilian Edelweiss: rastlina z žametnimi listi, ki si jo boste takoj zaželeli v svojem stanovanju