fbpx

Kaj lahko uniči baterijo vašega dragega pametnega telefona?

Kaj lahko in kaj nikakor ne smemo početi med polnjenjem baterije pametnega telefona, kot tudi kako poskrbeti, da bo naša baterija zdržala več časa.

Vsaka električna naprava bo nekega dne šla rakom žvižgat. Že same elektronske komponente se tekom uporabe obrabljajo in tudi naš procesor v telefonu ne bo enako hiter čez dve leti kot je bil še svež iz škatle. A daleč največ degradacije je deležna baterija. Te so sicer veliko bolj trpežne kot pred leti, a uporabniki ga še vedno radi “biksamo” in delamo stvari, ki baterijam ne najbolj koristijo.

Tekom let smo od vsepovsod slišali že veliko nasvetov kako poskrbeti za baterije v pametnih telefonih. Še vedno se poslužujemo nekaterih stvari, kot recimo biti pozoren na “spominbaterije, kar pa dandanes ni več relevantno. Uporabniki imamo tudi nekatere navade, ki bateriji resnično škodijo, kot je recimo polnjenje čez noč.

Zbrali smo vse za vas koristne informacije o tem, kako upočasniti degradacijo naše litij-ionske baterije v pametnem telefonu. Nekatere rešitve so samoumevne, nekatere pa lahko celo presenetijo.

Na kaj moramo paziti:

Polnjenje čez noč

Ponekod to trditev zavračajo, češ da polnjenje čez noč telefonu ne škodi. Pot do naše litij-ionske shrambe je resda prepletena z raznimi čipi, ki uravnavajo tok elektronov in poskrbijo, da se pameten telefon ne spremeni v ročno granato. Pa čeprav so baterije dobro prilagojene človeškim dejavnikom, ji to popularno početje škodi. 100% napolnjena baterija namreč hitreje propada.

Tako strokovnjaki kot proizvajalci baterij so si načeloma enotni, da je za telefonske baterije najbolj ugodna zapolnitev med 30% in 80%. Torej da ni nikoli prepolna ali preveč prazna. Dandanes vsi telefoni podpirajo hitro polnjenje, zato raje predlagamo, da ga zjutraj za čas zajtrka na hitro napolnimo. Pa seveda ne do 100%, pa čeprav je to številko tako lepo videti.

Pametni telefoni z najboljšo baterijo
Pametni telefoni z najboljšo baterijo

Izpostavljanje ekstremnim temperaturam

Najhujši sovražnik litij-ionskih baterij je vročina. Ti se moramo na vsak način izogibati. Tudi ko smo zunaj v naravi imejmo telefon nekje stran od direktnih sončnih žarkov. Puščanje telefona v vročem avtomobilu še posebej ni dobro. iPhone v primeru da se preveč segreje, uporabnika o tem obvesti in začasno preneha delovati. Apple predlaga, da je najbolj optimalna delovna temperatura baterije sobna temperatura (idealno med 16°C in 35°C). Redno izpostavljanje temperaturam nad 40°C bi na letni ravni drastično zmanjšalo kapaciteto baterije.

Hitro polnjenje

Da, malce prej smo predlagali da zjutraj raje uporabite hitri polnilec za polnjenje telefona. Krajši intervali polnjenja telefonu ne škodijo toliko kot če bi prek hitrega polnjenja telefon napolnili od 0% pa do 100%. Dolgotrajno hitro polnjenje namreč telefon zelo segreje, kar spet ni dobro za baterijo.

Priporoča se tudi, da se med polnjenjem odstrani pretirano debele ovitke, ki bi lahko preprečevali sprotno ohlajanje naprave.

Igranje igric med polnjenjem

Vsak mobilni gamer je že prejel obvestilo o skoraj prazni bateriji, in to ravno med igranjem igrice. Telefon se je nato takoj priključil na polnilec in igranje igrice se je nadaljevalo. Kar pa je seveda zelo narobe. Nova pošiljka elektronov baterijo že tako ali tako segreje, istočasno praznjenje baterije zaradi igric pa temperaturo še poveča.

Da, večigralskih iger ne moremo pavzirati, a za naš telefon je bolje, če med polnjenjem igrico izklopimo in počakamo, da se ta spet napolni (do nekje 80% seveda). To seveda zadeva izklop vsakršne aplikacije, ki je strojno zahtevnejša in zato energetsko bolj požrešna.

Polnjenje pametnega telefona
Polnjenje pametnega telefona

Dolgotrajno shranjevanje telefona

Povprečen uporabnik zamenja telefon na vsake 2-3 leta. Staro napravo se nato rado izroči komu drugemu v družini oziroma se jo shrani za rezervo. V kolikor boste počeli slednje, je priporočljivo da se napravo, preden bo romala v predal, napolni do nič več kot 50% ter popolnoma izklopi. Hrani naj se jo pri sobni temperaturi ter na vsakih 6 mesecev spet napolni do 50%. Le tako bo baterija ostala veliko bolj čila kot sicer.

Pa vendar, napravo shranimo le, če vemo, da jo bomo nekoč spet uporabljali. Za okolje je veliko bolj odgovorno, če se staro in odsluženo napravo vrne v reciklažo.

Kaj še lahko uporabniki storimo proti praznjenju baterije:

Izklop funkcij, ki jih ne uporabljamo

Telefoni so polni funkcij, ki jih mogoče nikoli ne uporabljamo oziroma jih uporabljamo zelo redko. Veliko uporabnikov nevede pušča vklopljen Bluetooth, NFC, ter GPS. V kolikor nimamo potrebe oprezati za vsakim novim e-mailom ali Facebook obvestilom lahko začasno izklopimo tudi mobilne podatke. Razlika se lahko pozna le v par %, a tudi to je nekaj.

Polnjenje pametnega telefona
Polnjenje pametnega telefona

Svetlost zaslona

Senzor za avtomatsko uravnavanje svetlosti zaslona problem pretirane osvetlitve dobro rešuje, a tudi ta ni vedno popoln. Pametno je tudi skrajšati čas zaklepa zaslona, ko ta ni v uporabi. Tu lahko dodamo še izbiro Temnega načina prikaza uporabniškega vmesnika. V kolikor posedujete OLED zaslon bo razlika v porabi baterije očitna. Pa še oči vam bodo bolj hvaležne.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.