fbpx

Kaj vam sporoča pes, ko vam da tačko? Razkrivamo skrivni pasji jezik

Foto: envato

Se sprašujete: »Zakaj pes name polaga svoje tačke?« Preverite, kaj vam želi s tem sporočiti.

Lastnikom psov se pogosto zastavlja vprašanje »Zakaj pes name polaga svoje tačke?«. Psi nas namreč pogosto zmedejo s svojim vedenjem, zaradi česar si želimo, da bi se lahko dotaknili njihovih misli. Razumevanje njihovega vedenja, lahko poglobi našo vez z njimi in izboljša naše odzive na njihove potrebe.

Foto: Unsplash/Jack Brind

Zakaj pes name polaga svoje tačke?

Želi komunicirati z vami

Psi za komunikacijo uporabljajo govorico telesa in s tem, da na vas položijo svojo šapo, lahko posredujejo sporočilo. Lahko signalizirajo željo po interakciji, nakazujejo nelagodje ali izražajo podreditev. Pozorni bodite še na druge znake, kot je mahanje z repom ali položaj ušes, ki vam bodo v pomoč pri razvozlavanju pasjega jezika.

Izkazujejo naklonjenost

Tako kot ljudje izražamo ljubezen s fizičnim dotikom, lahko psi položijo svoje tačke na vas v znak naklonjenosti. To je njihov način iskanja bližine in povezanosti, podoben objemu ali nežnemu crkljanju.

Foto: envato

Poskušajo pritegniti vašo pozornost

Ko pes nekaj želi, pa naj bo to hrana, igra ali sprehod, se lahko zateče k vam, da bi pritegnil vašo pozornost. To je njihov način na katerega povedo: “Hej, bodi pozoren name!” Ustrezen odziv na njihove potrebe lahko okrepi pozitivno vedenje.

Potrebujejo nekaj

Psi so spretni pri uporabi neverbalnih znakov za sporočanje svojih potreb. S tem, da na vas položijo šapo, lahko sporočajo lakoto, žejo ali nelagodje. Opazovanje njihovega vedenja skupaj s postavitvijo tačk nam lahko pomaga ugotoviti, kaj želijo sporočiti.

Foto: envato

Dolgčas ali tesnoba

Včasih se psi zatečejo k polaganju tačk, ko jim je dolgčas ali so zaskrbljeni. To je lahko samopomirjujoče vedenje ali način iskanja stimulacije. Zagotavljanje duševne in fizične obogatitve, kot so interaktivne igrače ali strukturiran čas za igro, lahko pomaga ublažiti njihov nemir.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.