Kako (brez občutka krivde) sebe postaviti na prvo mesto?

Mnogi ljudje vam bodo rekli, da je postavljanje sebe na prvo mesto sebično. Morda sodite med tiste, ki celo verjamejo, da je to res. Ali pa ste na drugem bregu in enostavno prezirate mnenje drugih in mislite le nase. Kar pa je še veliko bolj sebično...

Pomembno je, da občasno date prednost lastnim željam in ciljem, ker sicer boste kot oseba težko delovali in rastli. Glejte na to tako – če želite prispevati k svetu in biti v pomoč drugim, morate najprej biti najboljši Vi. Če ste nezadovoljni in si prizadevate osrečiti druge, si nikoli ne vzamete časa, da bi se osredotočili na svoje cilje in želje, potem boste trpeli. Ne pozabite, da je v redu, da si vsak trenutek vzamete nekaj časa za sebe. Naredite odmor in se osredotočite na lastne potrebe. Kaj vam pove vaše telo in vaš um? Včasih moramo za nekaj časa blokirati zunanji svet in prisluhniti svojemu notranjemu jazu.

Če živite polno, ustvarjalno življenje, ste veseli in zadovoljni, lahko rastete in se razvijate. Tako boste lahko pomagali drugim, da storijo enako. Nič sebičnega ni v tem, da poskušate biti najboljša različica sebe, da ste do sebe prijazni in sočutni prav tako kot do drugih. Bodite odgovorni, vendar si tudi vzemite čas zase in ne dovolite drugim, da prevzamejo ali narekujejo vaše življenje.

Priznana ameriška psihologinja Lisa Firestone je izpostavila štiri pomembne korake, ki vam bodo pomagali doseči ravnovesje, s katerim boste brez občutka krivde sebe postavili na prvo mesto (vir: psychologytoday.com):

1. Naučite se reči NE.

Ljudje, ki so del vašega življenja, so se naučili, da boste vedno tam zanje. S tem sicer ni nič narobe, saj je biti velikodušna in sočutna oseba čudovito. Vendar po drugi strani (samo)žrtvovanje s tem, da rečete »da« za stvari, ki izčrpavajo vaš čas in energijo, ni dobro za vas. Zapomnite si to preprosto smernico: Vsakdo ima pravico, da vas prosi za karkoli, in vi imate enako pravico, da rečete »ne«, ne da bi navedli razlog. Reči ne, ko morate, brez krivde in neugodja, je ključni gradnik samopomoči.

2. Prosite za pomoč.

Kot čustveno zapostavljen otrok, ste ponotranili sporočilo svojih staršev: »Nimaš občutkov, ne pokaži občutkov, nikogar ne potrebuješ.« Če vam je težko reči »ne« drugim, je verjetno enako težko, da jih prosite za pomoč ali uslugo. Da bi se osvobodili te težke vezi, morate le sprejeti dejstvo, da se drugi ljudje ne počutijo neudobno, ko rečejo »ne« in da jim ni težko vprašati za pomoč. Takoj, ko se jim boste lahko pridružili, se vam bo odprl nov svet.

3. Odkrijte kaj vam je všeč in kaj ne.

Če ste bili kot otrok čustveno zapostavljeni, boste morda imeli težave s samim spoznavanjem, morda zato, ker se vaše potrebe niso pogosto obravnavale in niste bili povabljeni, da izrazite svoje želje. Posledično boste morda imeli določena področja, na katerih se dobro poznate, in druge, v katerih ste zmedeni. Če ste se večino svojega življenja osredotočili na navzven, morda ne boste mogli prepoznati, kaj vam je všeč in kaj ne (kot naprimer, kateri ljudi, hrana, glasba, stil oblačil, hobiji,..). Pomembno je, da veste, kaj vam je všeč in kaj ne, zato si vzemite čas in si jih zapišite.

4. Dajte prednost svojim užitkom.

Ko ste odraščali, morda niste mogli sprejemati odločitev, ki bi vam prinesle užitek. Da bi lahko lastnemu zadovoljstvu postavili večjo prednost, morate zahtevam, ki vas potegnejo predaleč od zadovoljstva, reči ne. Včasih morate zaprositi za pomoč, tako da boste občutili zadostno podporo in povezanost z ostalimi, da se boste počutili udobno in storili nekaj prijetnega, kot je ogled filma ali sprehod. Vsekakor pa morate vedeti, kaj vam je všeč, da lahko to poiščete. Razmislite kaj bi radi delali in nato prosite nekoga, da se vam pri tem pridruži. Če boste v življenju imeli več užitkov in povezanosti z ljudmi, boste postali srečnejša oseba.

Postavljanje sebe na prvo mesto ni sebično. Pravzaprav je zdravo, ljubeče in skrbno. Privoščite si gibanje v naravi, berite knjige, učite se novih jezikov, meditirajte, uživajte v dobri hrani in družbi,… To si zaslužite. Naj bo vaše dobro počutje vedno na prvem mestu in Fructal First vedno pri roki. Fructal First so funkcionalni napitki z dodanimi vitamini in minerali, ki pozitivno vplivajo na um in telo. Napitki Vitality, Detox, Antistress in Focus združujejo trendovsko kombinacijo okusov s funkcionalnimi dodatki, ki pripomorejo k boljšemu počutju in vzpostavljanju ravnovesja v telesu, hkrati pa vsebujejo malo kalorij.

Ti. Na prvem mestu. - Fructal First znamka na prvo mesto postavlja prav vsakega posameznika.
Ti. Na prvem mestu. – Fructal First znamka na prvo mesto postavlja prav vsakega posameznika.

Dodatne Informacije

Več informacij na:
fructalfirst.si

Vsebino omogoča Fructal.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Najboljše platforme za pretočne vsebine (Netflix, Amazon Prime Video, HBO Go, Apple TV+): kdo je vreden vašega denarja?