Vas zanima, kako očistiti zažgan lonec?! Mi imamo odgovor.
V trenutku lahko pozabite na kosilo, ki se kuha na štedilniku in puf, že imate opravka z vprašanjem, kako očistiti zažgan lonec.
Vsi smo že bili tam – med kuhanjem vas nekaj zmoti in preden se zaveste, je vaš nekoč sijoč lonec iz nerjavečega jekla zdaj prekrit z zažganimi ostanki hrane. Čiščenje zažganega lonca se morda zdi zastrašujoče opravilo, a s pravim pristopom mu vendarle lahko povrnete nekdanji sijaj. Potrebujete le nekaj enostavnih sestavin in veliko volje. Kako torej očistiti zažgan lonec?!
Kako očistiti zažgan lonec – sestavine, ki jih potrebujete:
-
- Soda bikarbona
- Kis
- Voda
- Čistilna blazinica ali krtača
Postopek čiščenja:
- V lonec dodajte enaka dela kisa in vode.
- Mešanico zavremo.
- Ko zavre, ugasnite ogenj in dodajte 2 žlici sode bikarbone.
- Pustite, da tekočina vre 15 minut.
- Izperite vodo in nato zdrgnite po zažganih delih, ki bi morala do sedaj že odstopiti.
- Če je madež zelo trdovraten, boste morda morali postopek ponoviti ali v tekočo raztopino dodati malo mila za pomivanje posode.
- Ko umazanija izgine, lonec osušite s krpo iz mikrovlaken in bo kot nov.
Strokovnajki svetujejo, da uporabite mehko gobo in se izogibajte uporabi abrazivnih čistil ali čistilnikov, ki lahko opraskajo površino. Če je posoda narejena iz nerjavečega jekla, je velika verjetnost, da se bodo na njej poznali vodni madeži, zato posodo po čiščenju temeljito osušite.