Kako okrepiti svoj imunski sistem za boj proti koronavirusu?

Zadnjič posodobljeno: :

Ali vam bodo pomagali vitamini? Ali obstaja hrana, s katero bi lahko pomagali preprečiti okužbo z virusom?

Ni čarobne tabletke, ki bi zagotovila, da vas bo imunski sistem zaščitil pred koronavirusom. Obstajajo pa načini, kako lahko poskrbite zase in s tem omogočite imunskemu sistemu, da opravi svojo nalogo in se bojuje z vso svojo močjo!

In kako mu lahko pomagate?

Zmanjšajte stres

Ne razmišljajte le o koronavirusu. Sprostite se. Stres lahko povzroči dovzetnost za bolezni dihal. Telo se lažje in učinkoviteje bojuje proti boleznim, kadar ni pod stresom. Meditirajte. Pravilno dihajte. Pogovorite se s terapevtom in premagajte stres.

Izboljšajte vaše spalne navade

Le zdrav imunski sistem se lahko bojuje proti boleznim. Če ne spite dovolj, ne deluje tako, kakor bi moral. Spite vsaj 7 ur na noč. Držite se rednega časa za spanje in zbujanje. Izogibajte se poznemu prehranjevanju ali pa telovadbi tik pred spanjem.

Izboljšajte vaše spalne navade.
Izboljšajte svoje spalne navade.

Preverite raven vitamina D v telesu

Nekatere raziskave kažejo, da bi jemanje dodatka vitamina D lahko pomagalo vašemu telesu v boju proti dihalnim boleznim. Najnovejša raziskava, opravljena na 11.000 bolnikih, je pokazala, da vitamin D izjemno pomaga pri boju proti akutnim okužbam dihal. Ampak o tem znanstveniki niso popolnoma prepričani, saj ​​naj bi nekateri rezultati dodajanja vitamina D pokazali nične učinke.

Zakaj bi lahko vitamin D zmanjšal tveganje za bolezni dihal? Naša telesa potrebujejo ustrezno količino vitamina D, da proizvajajo protimikrobne beljakovine, ki ubijajo viruse in bakterije. Najdemo ga v maščobnih ribah, recimo v lososu, v mleku, predvsem pa ga prejmemo z (zdravo!) izpostavljenostjo soncu.

Izogibajte se pretiranemu uživanju alkohola

Različne raziskave so odkrile povezavo med uživanjem alkohola in imunskim sistemom. Kažejo, da so ljudje, ki pijejo čezmerno, dovzetnejši za bolezni dihal in pljučnico ter si počasneje opomorejo od okužb.

Izogibajte se pretiranemu uživanju alkohola.
Izogibajte se pretiranemu uživanju alkohola.

Jejte uravnoteženo hrano

Izogibajte se različnim nepreverjenim prehranskim dodatkom in telovadite. Ni sicer dokazano, da prehrana vpliva na izboljšanje imunskega sistema, a nekateri verjamejo, da pri tem pomaga česen. Drugi trdijo, da imajo pozitiven učinek ingver, kurkuma, origanovo olje. Študija o vplivu piščančje juhe je pokazala, da naj bi se ob njnem uživanju zmanjšali simptomi okužbe zgornjih dihal.

Če uživate hrano, za katero velja, da spodbuja imunski sistem, si s tem ne delate nobene škode, če jo seveda jeste kot del uravnotežene prehrane.

Ne pozabite upoštevati vseh zdravstvenih nasvetov glede preventivnih ukrepov, ko gre za zaščito pred virusnimi obolenji. Izogibajte se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. Ne dotikajte se oči, nosu in ust. Upoštevajte pravila higiene kašlja, kašljajte v rokav ali robec. Redno si umivajte roke z milom in vodo. V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibajte zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje več ljudi.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
7 superčudnih stvari, ki jih niste vedeli o dlakah na vašem telesu