fbpx

Kako pogosto bi si morali umivati lase? Odgovor vas bo morda presenetil

Kako pogosto umivati lase?
Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Slaba frizura vam lahko pokvari ves dan, z dobro pa se lahko počutite na vrhu sveta. Toda kako pogosto si morate umivati lase, da ohranite njihovo zdravje in sijoč videz? Odgovor ni enak za vse, saj je odvisen od vašega tipa las, sloga in stopnje aktivnosti. Poleg tega ste zaradi nedavnega poročila o kemikaliji v nekaterih suhih šamponih, ki povzroča raka, morda ponovno razmislili o svoji rutini nege las. Vendar ne skrbite, zbrali smo nasvete strokovnjakov, ki vam bodo pomagali najti najboljšo rutino nege las za vas.

Kako pogosto umivati lase? Po besedah dr. Anthonyja Rossija, pomočnika dermatologa v Memorial Sloan Kettering Cancer Center v New Yorku, lahko prepogosto umivanje las izsuši lase, medtem ko lahko premalo umivanja povzroči neprijeten vonj in kopičenje maščobe. V tem članku se bomo poglobili v to, kako pogosto si morate umivati lase, kdaj jih umivati in kaj storiti med pranji, da bodo vaši lasje čisti in zdravi.

Foto: envato

Kdaj si umiti lase

Po mnenju dr. Rossija bi si morali lase umivati enkrat ali dvakrat na teden. Kemični tretmaji, kot so barvanje, trajna ali sredstva za oblikovanje las, lahko naredijo vaše lase bolj suhe, zato je najbolje, da si jih umivate manj kot enkrat na teden, da preprečite lomljenje ali krhkost las ter razcepljene konice. A če je vaše lasišče zelo mastno, jih boste morda morali umivati pogosto, celo vsakdan. Tudi starost lahko igra vlogo, saj naše lasišče, ko postajamo starejši, proizvaja manj maščobe.

Foto: envato

Tudi vaš tip las in stil lahko določata, kako pogosto si morate umivati lase. Če imate goste, kodraste lase, lahko prepogosto umivanje še poslabša suhost in lomljenje las. Strokovnajki za dermatologijo priporočajo umivanje vsaka dva tedna, da ohranite lasišče in lase čiste in zdrave. Po drugi strani, če so vaši lasje tanki ali ravni, se tudi hitreje mastijo in zahtevajo pogostejše umivanje.

Kaj storiti med pranji

Nega las in lasišča se ne zgodi le pod tušem. Med umivanji lahko tudi nekaj storite, da ohranite čistočo in videz svojih las, hkrati pa jih zaščitite pred poškodbami. Dr. Rossi poudarja pomen higiene lasišča, saj s tem negujete kožo pod lasmi. Česanje las in masaža lasišča lahko pomagata sprostiti odmrle kožne celice. Za nego lasišča lahko uporabite tudi balzam, ki se ne izpira, ali olja za lasišče, da nahranite in navlažite lasišče.

Foto: envato

Če redno telovadite in se potite, vam las ni treba vsakič umiti s šamponom, razen če pride do prekomernega razmnoževanja bakterij ali če lasje in lasišče začnejo neprijetno dišati. Dovolj je izpiranje las z vodo. Suhi šamponi so varni za lase, vendar se nanje ni priporočljivo zanašati prepogosto. Če so lasje zelo mastni, ga lahko občasno uporabite, vendar je najbolje, da ga sperete, da se izognete kopičenju na lasišču.

Če pogosto plavate v bazenu, lahko klor vaše lase izsuši in naredi lomljive. Lase lahko zaščitite tako, da jih predhodno navlažite in negujete, nosite oprijeto plavalno kapo in takoj nadomestite morebitno izgubljeno vlago s šamponom in balzamom, posebej zasnovanim za plavalce.

Ni enoznačnega odgovora, kako pogosto si morate umivati lase. Odvisno je od vašega tipa las, sloga in stopnje aktivnosti. Prepogosto ali premalo umivanje las lahko povzroči različne težave z lasmi, zato upoštevajte zgornje nasvete.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.