fbpx

Optimalna razdalja gledanja televizije: kako jo izračunati?

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Ali gledanje televizije od blizu škoduje vidu? Ta skrb ni neutemeljena in izvira iz časov, ko so televizijski zasloni res oddajali škodljivo sevanje. Poglejmo, kakšna je optimalna razdalja gledanja televizije!

Optimalna razdalja gledanja televizije se je z leti spremenila. Iznajdba LCD zaslona pa je to nevarnost za zdravje oči, boljkotne, odpravila. Kljub temu je vprašanje, kakšna je idealna oddaljenost od televizorja, še vedno zelo pomembno, saj lahko gledanje televizije od preblizu povzroči obremenitev in utrujenost oči.

Kako blizu je preblizu in kakšna je optimalna razdalja gledanja televizije?

Staro pravilo je bilo, da mora biti idealna oddaljenost od televizorja vsaj petkratna diagonala zaslona, ​​ki ga gledamo. Vendar je to že zdavnaj preteklost, saj je to pravilo veljalo za televizorje s katodno cevjo, ki jih ne proizvajajo več in jih skoraj nihče več ne uporablja.

Naj bo gledanje TV užitek. Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Vodilni proizvajalci menijo, da mora biti razdalja v povprečju dvakrat večja od diagonale zaslona. Vendar pa je poleg oddaljenosti pomembna postavka pri preprečevanju naprezanja oči tudi sam položaj televizorja glede na mesto, kjer sedite.

Ne glede na to, ali je vaš televizor na omarici, mizi ali steni, mora biti postavljen tako, da je sredina zaslona v višini oči, ko sedite – ali nekoliko nižje od tega. Na ta način se prepreči napenjanje vratnih in očesnih mišic, hkrati pa je zagotovljen dober vidni kot.

Poleg tega lahko utrujenost zlahka preprečimo tako, da si vsakih 20 minut gledanja televizije z optimalne razdalje naredimo 20-sekundni odmor in v tem času skozi okno “odvrnemo” pogled na kakšen oddaljen predmet.

Idealna oddaljenost od televizorja z LCD (LED) ali OLED zaslonom

Formula za izračun optimalne oddaljenosti od televizorja ni natančna, saj je optimalna oddaljenost odvisna tudi od ločljivosti zaslona. V primeru, da uporabljate TV napravo, katere zaslon ima visoko ločljivost (npr. 4K), piksli, ki tvorijo sliko, fizično ne bodo preveliki, zato se boste takšnemu zaslonu lahko približali nekoliko bližje.

Kakšna je prava razdalja? Foto: Jens Kreuter / Unsplash

Skratka, če ima vaš TV zaslon Full HD ločljivosti, se držite prej omenjene formule, kar pomeni, da je idealna razdalja gledanja dvakrat daljša od dolžine diagonale. Po drugi strani pa lahko izračunate idealno oddaljenost od televizorja, katerega zaslon ima ločljivost 4K UHD (ali celo 8K UHD), tako da dolžino diagonale pomnožite z 1,5.

Pred vami je kratek seznam, ki vam bo še olajšal izbiro idealne diagonale, torej idealne oddaljenosti od televizorja.

Optimalna oddaljenost od 4K TV:
43″ – 164 cm
48″ – 183 cm
50″ – 190 cm
55″ – 210 cm
58″ – 221 cm
65″ – 248 cm
70″ – 267 cm
75″ – 286 cm
85″ – 324 cm
98″ – 373 cm

Optimalna oddaljenost od HD in Full HD televizorjev:
32″ – 163 cm
40″ – 203 cm
42″ – 213 cm
43″ – 218 cm
50″ – 254 cm

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.