fbpx

Kako pravilno očistiti litoželezno ponev? Nikar z detergentom – to je kraljica kuhinje, ki zahteva kraljevsko nego

Foto: envato

Litoželezna ponev – ikona kuhinjskega prestiža in predmet poželenja vseh, ki obožujejo pečeno, hrustljavo, zapečeno in vse vmes. Ampak tako kot luksuzna torbica iz pravega usnja ne gre kar v pralni stroj, tudi litoželezna ponev ne mara modernih bližnjic. Pomivalni stroj? Hvala, ne. Detergent? Samo če želite sabotirati lastno kulinarično dediščino.

Litoželezno ponev se nikoli ne čisti z detergentom! In tu pride na vrsto vprašanje, ki si ga ob prvi uporabi zastavi vsak začetnik: kako za vraga to sploh očistim, ne da bi se mi sesul ves premaz in ponvasta magija? Brez skrbi – ni treba biti čarovnik ali šef restavracije z Michelinovo zvezdico. Potrebujete le nekaj kuhinjske soli, ščetko, potrpežljivost in nekaj osnovnega znanja. Pred vami je vodnik, ki bo vašo litoželezno ponev ohranil v formi za več generacij.

Foto: envato

Kako očistiti litoželezno ponev?

1. Groba sol – vaš novi najboljši prijatelj

Pozabite gobice s čistilom – prva faza čiščenja se začne z grobo kuhinjsko soljo. Posujte jo v še toplo ponev (toplota pomaga pri odstranjevanju ostankov hrane) in jo nežno, a odločno podrgnite z bambusovo ali leseno krtačo. Sol deluje kot naravni abraziv, ki odstrani zapečene koščke hrane, ne da bi poškodoval zaščitni sloj (tisto slavno “patino”, ki daje ponvi supermoči).

2. Umivanje – samo topla voda, brez milnice

Ko je umazanija pod kontrolo, ponev sperite z vročo vodo. Nikakor ne dodajajte detergenta – ta namreč odstrani naravno zaščitno plast, ki se je ustvarila z leti uporabe. Če je res trdovratna umazanija, si lahko pomagate z mehko krtačo ali leseno lopatko, nikoli pa s kovinsko gobico. Po spiranju ponev takoj do suhega obrišite.

Foto: envato

3. Sušenje z ognjem – kot v starih časih

Mokra litoželezna ponev je idealen dom za rjo. Zato jo po umivanju postavite na kuhalnik in jo na srednjem ognju dobro osušite. To ni samo praktično, ampak tudi skoraj terapevtsko – opazovati paro, ki izpareva iz železa, je čista meditacija.

4. Mastna resnica – olje za zaščito

Ko je ponev suha kot Sahara, pride čas za zadnji korak: premažite jo s tanko plastjo rastlinskega olja (npr. laneno, repično ali avokadovo). Uporabite papirnato brisačo in olje vtrite po celotni površini – tudi po zunanji strani in ročaju. Ne, to ni pretiravanje – to je preventiva. Tako ohranite zaščitni sloj in pripravite ponev za naslednjo rundo kuhanja.

5. Ko pride do rje – ni konec sveta

Če se vseeno zgodi tragedija in se na ponvi pojavi rja (ker ste jo, recimo, pustili mokro v koritu – priznajte), jo lahko rešite. Pripravite kopel iz enakih delov vode in kisa, vanjo potopite ponev za 1–2 uri. Nato jo temeljito zdrgnite, sperite, osušite in – pozor – ponovno namažite z oljem.

Foto: envato

Zaključek:

Litoželezna ponev vas ne bo razočarala, če tudi vi ne razočarate nje. Ne mara površnosti, sovraži detergente in obožuje doslednost. Ampak ko enkrat osvojite ta ritual, vas bo nagradila z najboljšimi pečenimi krompirčki in zrezki vašega življenja. In še nekaj – čista litoželezna ponev na polici ni le kuhinjski pripomoček. Je trofeja.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.