fbpx

7 stvari, ki jih NIKOLI ne smete čistiti z detergentom za pomivanje posode

S tem jih lahko uničite!

Foto: envato

Detergent za posodo je eden tistih vsakdanjih predmetov, ki jih pogosto jemljemo kot samoumevne. Zdi se nam, da jih lahko uporabimo povsod. A temu ni tako!

Detergent za posodo – njegova sposobnost odstranjevanja trdovratne maščobe in umazanije je neprecenljiva. Toda, ali ste kdaj pomislili, da bi lahko povzročil škodo, če bi ga uporabili na neprimernih mestih?

Moč detergenta za posodo je dvojna – lahko očisti in lahko škoduje

Zato je pomembno, da poznamo meje njegove uporabe in se zavedamo, kje ga nikakor ne smemo uporabljati.

Razkrili vam bomo tiste skrite pasti in nevarnosti, ki se skrivajo za napačno uporabo detergenta za posodo.

1. Pomivalni stroj

Čeprav se morda zdi priročno, dodajanje tekočega detergenta za ročno pomivanje posode v pomivalni stroj ni priporočljivo. Detergent za posodo ustvarja veliko pene, ki lahko preplavi pomivalni stroj in povzroči uhajanje vode ter penjenje po tleh.

Za kaj uporabljate detergent za posodo? Foto: Vivaan Rupani / Pexels

Namesto tega uporabite posebne tablete ali praške, namenjene pomivalnim strojem, ki so formulirani tako, da učinkovito čistijo posodo brez pretirane pene.

2. Pralni stroj

Uporaba detergenta za posodo v pralnem stroju je še en pogost napačen korak. Detergent za posodo ustvarja preveč pene, kar lahko poškoduje pralni stroj in povzroči, da se stroj ustavi ali začne puščati.

Poleg tega lahko preveč pene povzroči slabo izpiranje oblačil, zaradi česar ostane detergent na tkanini. Vedno uporabljajte detergent, posebej zasnovan za pralne stroje, da se izognete tem težavam.

3. Avtomobil

Detergent za posodo je preveč agresiven za čiščenje avtomobila. Medtem ko lahko odstrani umazanijo in mast, lahko tudi odstrani zaščitne voske in premaze, ki ščitijo lak vašega avtomobila.

Posledično je barva avtomobila bolj izpostavljena škodljivim vplivom sonca, dežja in drugih vremenskih dejavnikov. Uporabite poseben avto šampon, ki je zasnovan tako, da očisti, ne da bi poškodoval zaščitne sloje.

4. Okna in ogledala

Čiščenje oken in ogledal z detergentom za posodo ni priporočljivo, saj lahko za sabo pusti filme in lise. Detergenti za posodo niso zasnovani za čiščenje stekla, saj lahko ostanejo ostanki, ki otežujejo popolno izpiranje in poliranje.

Za čiščenje steklenih površin uporabite namensko čistilo za steklo, ki zagotavlja sijajno in brezhibno površino.

Foto: envato

5. Tla in površine iz naravnega kamna

Naravni kamen, kot so granit, marmor in skrilavec, je občutljiv na kisline in močna čistila. Detergent za posodo lahko poškoduje zaščitne premaze in povzroči, da se površina kamna matira ali obarva.

Za čiščenje naravnega kamna uporabite blaga čistila, namenjena za tovrstne površine, da ohranite njihov sijaj in zaščito.

6. Lesena tla in pohištvo

Detergent za posodo lahko poškoduje lesene površine, saj odstrani zaščitne sloje olj in lakov, ki ščitijo les. To lahko privede do sušenja, razpokanja in bledenja lesa.

Uporabite čistila, posebej zasnovana za les, ki bodo ohranila njegov naravni videz in ga zaščitila pred poškodbami.

7. Elektronske naprave

Čiščenje elektronskih naprav z detergentom za posodo je nevarno. Voda in močna čistila lahko poškodujejo občutljive komponente in povzročijo kratke stike. Namesto tega uporabite suhe krpe ali posebna čistila za elektroniko, da varno odstranite prah in umazanijo.

Detergent za posodo je vsestransko čistilno sredstvo, vendar ga je treba uporabljati izključno za pomivanje posode. Njegova uporaba na drugih površinah in predmetih lahko povzroči škodo ali zmanjšano funkcionalnost.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.