fbpx

Elon Musk in njegov xAI je nabral 6 milijard dolarjev za tekmo proti ChatGPT in ostalim

Musk trdi, da je vrednost xAI ocenjena na 18 milijard dolarjev

xAI
Foto: xAI

Elon Musk je lansko poletje ustanovil xAI in danes oznanil, da je zbral 6 milijard dolarjev sredstev. Ta sredstva bodo pomagala pri lansiranju prvih produktov podjetja, gradnji napredne infrastrukture ter pospeševanju raziskav in razvoja prihodnjih tehnologij. Do sedaj je xAI lansiral Grok, nekoliko bolj divjo verzijo OpenAI-jevega ChatGPT-ja, ki je trenutno dostopna samo naročnikom storitve X Premium (prej znane kot Twitter).

Elon Musk, kralj inovacij in občasnih Twitter spektaklov, se ponovno vrača na prizorišče z novo iniciativo – xAI. Z zbranimi 6 milijardami dolarjev sredstev se zdi, da Musk cilja na prevzem vladavine na področju umetne inteligence. Ampak kaj pravzaprav namerava s tem denarjem?

xAI, podjetje, ki ga je Musk ustanovil lansko poletje, je do zdaj že lansiralo Grok – klepetalnika, ki naj bi bil bolj drzen in neukročen kot OpenAI-jev ChatGPT. Ta je trenutno dostopen le naročnikom storitve X Premium, kar že nakazuje na ekskluzivnost in premium pristop podjetja.

Financiranje tega podviga je prišlo iz različnih virov, med drugim od Andreessena Horowitza, Sequoia Capitala in saudijskega princa Al-Waleeda bin Talala. Čeprav je lani prijava pri Komisiji za vrednostne papirje in borzo (SEC) pokazala, da xAI išče do 1 milijarde dolarjev v lastniških naložbah, se je letošnje poletje obrnilo vse na glavo, ko je Financial Times poročal, da podjetje išče kar 6 milijard dolarjev. Musk je te trditve takrat zanikal, a očitno se je kolo sreče obrnilo v njegovo korist.

Umetno vlaganje

Razvoj umetne inteligence ni poceni zabava. Najnovejše grafične kartice Nvidia Blackwell B200 AI stanejo med 30.000 in 40.000 dolarjev na kos. Poročilo The Information pravi, da bo xAI potreboval kar 100.000 trenutnih čipov Nvidia H100 za superračunalnik, ki bo poganjal nadgrajeno verzijo Grok AI klepetalnika. Musk je investitorjem zaupal, da je načrt zagon novega podatkovnega centra do jeseni 2025.

Tekma za čipe, talente in tehnologijo

Tekma na področju čipov, talentov in tehnologije je izjemno draga. Velike tehnološke firme so v AI startup-e, kot je Anthropic, vložile milijarde dolarjev, poleg tega pa Google, Apple, Amazon, Microsoft in Meta v lastne AI projekte vlivajo neštete vire. Microsoft je sklenil tudi večmilijardno partnerstvo z OpenAI, katerega CEO, Sam Altman, naj bi zasledoval trilijone dolarjev za prenovo globalne čip industrije. Musk, ki je bil soustanovitelj OpenAI, zdaj toži podjetje in trdi, da je zapustilo svojo misijo za dobrobit človeštva.

Zaključek

Poleg xAI in OpenAI, Musk pravi, da bi “raje razvijal produkte zunaj Tesle” na področju AI in robotike, razen če ne dobi več nadzora. Teslini delničarji bodo ta teden začeli glasovati o tem, ali obnovijo Muskovo plačilno shemo v višini 56 milijard dolarjev pred letnim srečanjem 13. junija.

Elon Musk še enkrat dokazuje, da ko gre za velike sanje in še večje cilje, nima prave konkurence. Ampak ali bo njegov AI podvig spremenil svet ali bo le še en spektakel v nizu njegovih podvigov, ostaja vprašanje, na katerega bo odgovor prinesel le čas.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.