fbpx

Kako pravilno prati kavbojke, da jih boste imeli čim dlje? Namig: nikar v pralnem stroju!

Kavbojke nikar v pralni stroj.

Verjamemo, da imate tudi vi najljubše kavbojke, za katere upate, da jih boste lahko nosili čim dlje. Da se bo to res zgodilo, morate upoštevati zlat nasvet, ki ga je prispeval sam Chip Bergh, vodja znamke Levi's. Hlače iz džinsa je treba držati čim dlje od pralnega stroja, saj se hlače prilagodijo lastniku, s tovrstnim pranjem pa to izničimo. Kako pravilno prati kavbojke, da bodo z vami karseda dolgo, izveste v nadaljevanju.

Imate tudi vi najljubše kavbojke, ki jih nosite, kadarkoli se le ponudi priložnost? Ker vam je kroj ravno pravšnji, ker se v njih počutite udobno in ker vam lepo pristajajo. Da bi lahko svoj najljubši kos džinsa nosili karseda dolgo in da ta ne bi že po nekaj mesecih izgubil barve, se strgal ali postal oguljen, jih držite proč od pralnega stroja. To niso naše besede, to se besede šefa Levi’sa, Chipa Bergha. Pranje v pralnem stroju namreč spreminja njihovo barvo, poleg tega pa se lahko zgodi, da vam ne bodo več tako ulite, kot so vam bile na začetku. V pralnem stroju se hlače namreč drgnejo, vlakna ”otečejo”, lahko zacvetijo, izgubijo prožnost in se skrčijo. Ampak tudi za kavbojke je treba skrbeti, mar ne?

PREBERITE ŠE: Modna evolucija trenda, ki ne gre iz mode: Bele kavbojke

Preden kavbojke romajo v pralni stroj poskusite z alternativo metodo vzdrževanja.
Preden kavbojke romajo v pralni stroj, poskusite alternativno metodo vzdrževanja.

Ena metoda je metoda zračenja. Ta je tudi najpreprostejša. Hlače čez noč pustite zunaj na zraku, zaradi česar bodo neprijetne vonjave izginile same od sebe. Alternativna oblika zračenja je, da jih z osvežilnim robčkom vržete v sušilni stroj in izberete program zračenja. Druga metoda je metoda zamrzovanja. Kavbojke položite v zamrzovalnik, kjer bo mraz uničil bakterije. Mraz je pri tem celo učinkovitejši od pralnega stroja. Če vam nobena od teh možnosti ne diši, pa vam bo gotovo naslednja. Sploh ker do zdaj še nismo ”nagovorili” madežev. Logična rešitev je kakopak pralni stroj, toda ker ta, kot rečeno, še zdaleč ni najboljša izbira, se k njemu zatecite šele, ko poskus odstranitve madeža z gobico/krpo in detergentom za posodo spodleti (na madež ga nanesite nekaj kapljic). Tretja metoda ”pranja” je, da kavbojke vzamete s seboj pod prho. No, ne dobesedno; obesite jih v bližini prhe, da se osvežijo z vodno paro.

Če želite, da bodo kavbojke z vami karseda dolgo, potem morate za njih primerno skrbeti.
Če želite, da bodo kavbojke z vami karseda dolgo, morate zanje primerno skrbeti.

Če nič od naštetega ne deluje in je pralni stroj edina možnost, h kateri se še lahko zatečete, kavbojke operite v hladni vodi, stroj pa naj dela s kar najmanj obrati. Pri temnih kavbojkah lahko dodate tudi nekaj kisa, ki poskrbi, da barva ostane na tekstilu. Po pranju hlač nikar ne dajajte v sušilnik, saj boste džins s tem uničili. Zdaj to sicer več ne pride v poštev, a poleti jih oblecite še nekoliko vlažne, da popolnoma prevzamejo obliko vašega telesa.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!