Ste kdaj sanjali o popolni, sočni torti, a vas je strah, da se bodo pojavile tipične težave? Se vam je že zgodilo, da ste se po nekaj urah truda znašli pred razočaranjem zaradi neuspešne peke torte? Ne skrbite več! Za vas imamo nasvete, kako pravilno speči torto!
Kako pravilno speči torto? Vstopite v svet brezhibnih slaščic s slaščičarskimi nasveti za popolno testo za peciva, ki vam bodo olajšali pot do njih.
Je testo večkrat presladko, zažgano, suho …? Kdor je že poskusil pripraviti torto ali drugo pecivo, je vsaj enkrat testo vrgel v smeti. Temu ne bo več tako, če boste upoštevali spodnje nasvete, kako se izogniti najpogostejšim napakam.
Kako pravilno speči torto?
1. Uporabite pravo maslo
Maščoba v receptu igra ključno vlogo pri okusu in teksturi, večina receptov pa zahteva maslo (natančneje nesoljeno maslo, zmehčano pri sobni temperaturi). To je tudi eden od prvih korakov, ko gre pri peki torte kaj narobe.
Če v receptu ni posebej navedeno drugače, mora biti maslo standardno maslo. Ne smete dajati “lahkega” masla ali margarine, ker imata več vode in manj maščobe na prostornino kot običajno maslo, zato torta ne bo uspela. Maslo in margarina nimata enake teksture ali sestave.
2. Maslo naj bo sobne temperature
Večina slaščičarjev uporablja zmehčano maslo. Zato ga v testo za pecivo ali torte ne smemo dajati neposredno iz hladilnika ali stopljenega, razen če tako piše v receptu. Pravilno zmehčano maslo mora obdržati svojo obliko, hkrati pa mora biti dovolj voljno, da lahko vanj naredite udrtino brez premočnega pritiska.
Najlažji način za dosego tega rezultata je načrtovanje vnaprej. Odmerite potrebno količino in jo postavite v skledo za vsaj eno uro.
Če morate postopek pospešiti, masla ne segrevajte v mikrovalovni pečici. Hladno maslo raje narežemo na kocke ali grobo naribamo in koščke v enem sloju razporedimo po krožniku.
3. Vse sestavine damo naenkrat
Mamljivo je prihraniti čas z mešanjem vseh sestavin v eni skledi. Toda temeljito stepanje masla in sladkorja (in nato dodajanje jajc in morebitnih drugih tekočin) je osnova za popolno torto, prav tako kot ločen korak enakomernega mešanja in dodajanja preostalih suhih sestavin, preden jih združite z mokrimi sestavinami.
4. Zamenjava sestavin
Obstajajo razlogi, zakaj je mogoče nekatere sestavine v receptu spremeniti. Čeprav je mogoče narediti zamenjavo in kljub temu doseči okusne rezultate, je tvegano, če ne veste, kako to storiti.
Moka, sladkorji, maščobe, jajca in kvas na zapletene načine vplivajo na okus, teksturo in videz peciva. Nasvet – bolje zamenjati recept kot sestavine.
5. Uporaba sestavin s pretečenim rokom uporabe
Vsako živilo ima rok uporabe. Pri nekaterih sestavinah rok uporabnosti ni vedno pomemben, ker je edina posledica tega, da je okus nekoliko šibkejši. Toda za nekatere sestavine je to zelo pomembno.
Sredstva za vzhajanje – kvas, pecilni prašek in soda bikarbona sčasoma izgubijo svojo učinkovitost. In moka lahko postane zastarela, kar ima za posledico, da sladice, nimajo pravega okusa.
6. Pozabite na preventivne ukrepe
Čisto v redu je, da včasih upoštevamo nasvet naših mam in babic, da pri kuhanju kaj približno dodamo, pri pripravi peciva pa se ne splača. Končni rezultat je odvisen od sinergije kemijskih reakcij med sestavinami, te reakcije pa temeljijo na medsebojnem razmerju sestavin. Uporabite merilne skodelice za tekočine in merilne skodelice za suhe sestavine.
7. Testo za peciva, damo v pečico takoj, ko je stepeno
Torte so skoraj vedno boljše, če testo pred peko vsaj za 30 minut postavite v hladilnik. Ta korak nadzoruje širjenje torte med peko in ima za posledico boljši okus.
Torej, če recept pravi, da pečete 10 do 12 minut, poglejte v pečico po 8 minutah – ali so robovi temni?
8. Zanašanje na recept glede časa peke
Se je sredica sploščila in izgubila lesk ali je še vedno mokra? Pozorno spremljajte, kako se peče testo za peciva ali torte, tako, da gledate skozi vrata pečice, nikar jih ne odpirate.