Ste se že kdaj vprašali, kako zagotoviti, da je oljčno olje, ki ga uporabljate v svoji kuhinji, res kakovostno? Kaj natančno pomeni "ekstra deviško" oljčno olje? Kako lahko prepoznate pravo oljčno olje?
Ali ste že kdaj zaznali vonj sadja, arašidov ali celo rukole, ko ste povohali oljčno olje? To je dober znak kakovosti. Nasprotno pa je vonj po kisu, vosku ali celo pomanjkanje vonja slab znak, ki lahko nakazuje na mešanico različnih olj. Morda vas bo presenetilo dejstvo, da je kar 70 odstotkov oljčnega olja, ki se prodaja po vsem svetu, v resnici ponarejenega. To pomeni, da se olje pogosto meša z drugimi vrstami olj.
Pravo ekstra deviško oljčno olje, kot določa pravilnik, je pridobljeno izključno iz plodov oljke z uporabo mehanskih postopkov in vsebuje največ 0,8 grama prostih maščobnih kislin (izraženih kot oleinska kislina) na 100 gramov olja. Deviško oljčno olje, pridobljeno po enakih postopkih, vsebuje največ 2 grama prostih maščobnih kislin na 100 gramov olja.
Kako prepoznati kakovostno oljčno olje?
Barva olja lahko zavaja, saj se jo lahko umetno spremeni, medtem ko okus ostane zvest svoji naravi. Specifičen in intenziven okus je težko zamenjati z drugimi vrstami olj. Vonj olja lahko spominja na travo ali druge rastline.
Olja, ki so jim dodana druga olja ali snovi, lahko vsebujejo sojino, sončnično, palmovo ali repično olje. Kisla olja z neprijetnim okusom in vonjem so posledica neustreznega hranjenja ter izpostavljenosti močni svetlobi, toploti ali zraku.
Pomembno je tudi pravilno shranjevanje oljčnega olja, saj mu svetloba, toplota in zrak škodujejo. Zato izbirajte steklenice temnejših barv, ki ohranjajo kakovost olja.
Prav tako preverite datum obiranja oljk, ki mora biti 18-20 mesecev pred trenutkom nakupa. Ključno pa je tudi preizkusiti okus – če olje diši po plastiki, maslu ali nima izrazitega okusa, je verjetno slabše kakovosti.