Kako se zaščititi pred klopi?

Klopi

Kako se zaščititi pred klopi? Pomlad ne postreže le s toplejšim vremenom in cvetenjem narave, ampak tudi klopi. Zato je pomembno, da vemo, kako se pred klopi zaščititi, da ne zbolimo za boleznimi, kot sta limska borelioza in klopni meningitis.

Kako se zaščititi pred klopi?

Dolga in svetla oblačila

Kadar se odpravljate v okolje, kjer domujejo klopi, izberite oblačila, ki pokrivajo čim več kože. Oblecite dolge hlače in rokave, visoke čevlje, tudi ruta in kapa ne bosta odveč. Naj bodo oblačila svetla, da klopa čim prej opazite, in iz gladkih tkanin, da mu onemogočite oprijem.

Primerna obutev in oblačila delata čudeže.
Primerna obutev in oblačila delata čudeže.

Zatlačite majico in hlačnice

Če klopa na obleki ne opazite, mu še vedno lahko preprečite dostop do kože, in sicer tako, da si za pas zatlačite majico/srajco in hlačnice v nogavice/čevlje. Ker pa se nekateri klopi prebijejo v čevlje in se prisesajo na nogavice, po prihodu domov preglejte stopala.

Zaščita s sredstvi za odganjanje mrčesa

Pred odhodom v naravo uporabite repelent, da z vonjem odganjate klope. Je pa treba opozoriti, da ti delujejo omejen čas, zato si ga ob daljših izletih nanesite večkrat. Ker ne zagotavlja 100-odstotne zaščite, se doma vseeno temeljito preglejte. Na voljo so tudi elektronski odganjalci klopov z visokimi frekvencami, ki so človeku neslišne, klopu pa zelo moteče. Repelente lahko kupite v lekarni/drogeriji, lahko pa naredite tudi svojega. Iz citrusov, ki jih klopi ne marajo, storite sledeče. Zavrite skodelico vode in dodajte agrume (limeto, pomarančo, limono, grenivko). Ti naj vrejo kakšno minuto, potem pa mešanico kuhajte na zmernem ognju še kakšno uro. Po pretečenem času pustite, da se ohladi, jo precedite in prelijte v steklenico z razpršilom. V stekleničko lahko prelijete tudi vodo z eteričnimi olji (vodi dodajte od 10 do 15 kapljic).

Ne pozabite niti na svoje štirinožne prijatelje.
Ne pozabite niti na svoje štirinožne prijatelje.

Cepljenje

Celjenje je najučinkovitejša zaščita proti klopom oziroma klopnemu meningitisu (KME). Gre za plačljivo storitev, ki zahteva tri cepljenja. Prva dva odmerka dobite v roku enega meseca, tretji pa pride na vrsto šele čez nekaj let. Nato se doba razmakne na pet let.

PREBERITE ŠE: Kako varno odstraniti klopa?

Natančen pregled doma

Tudi če se še tako dobro zaščitite, ni nobena preventiva stoodstotna, zato se po vsakem izletu v naravi dobro preglejte. Posebej pozorni bodite na predel pazduh in pri ušesih, ne izpustite pa niti lasišča.

Odstranitev klopa

O tem, kako odstraniti klopi, si lahko več preberete v prispevku: Kako varno odstraniti klopa?

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!