Kako to zimo pomagati živalim z ulice?

Mraz in sneg, ki nas po navadi pričakata od decembra do marca, na stotine živali preživi brez doma, brez hrane in celo brez zatočišča. To je obdobje, ko se psi in mačke z ulic borijo za življenje. Dnevi pred nami so idealen čas, da pokažemo svojo človeško stran in pomagamo živalim z ulice. Potrebujejo le malo. Nam morda to ne pomeni nič, njim pa lahko reši življenje.

Kako to zimo pomagati živalim z ulice:

Hrana

Hrana je ena od večjih težav v mrzlih zimskih dneh. Te je manj, tista, ki je na ulicah, zamrzne, ljudje, ki hranijo živali na ulicah, pa redkeje odidejo od doma. Sita žival ima veliko več možnosti, da preživi ekstremno nizke temperature. Zato bi moralo biti hranjenje teh živali tudi prednostna naloga. Ko zapustite svoje stanovanje ali hišo, s seboj vzemite nekaj hrane, ki jo potem pustite na kraju, kjer se najpogosteje zadržuje potepuški kuža.

Voda

Tudi voda je velika težava. Pri nizkih temperaturah je večina virov, kjer pijejo potepuške živali, zamrznjenih. Zaželeno je, da jim čim bolj pogosto damo skledo s pitno vodo. Dobro je, da je topla, da bo čim dlje ostala v tekočem stanju. Posode z ledom odstranite, saj žejni psi velikokrat ližejo led, to pa lahko povzroči bolezni dihal.

Bodite humani! To zimo pomagajte živalim.
Bodite humani! To zimo pomagajte živalim.

Mraz

V ekstremno hladnem vremenu lahko vhodi v stanovanjske objekte rešijo veliko število življenj. Čeprav so ljudje, ki tega ne odobravajo in gledajo na potepuške pse zviška, so lahko odprta vrata včasih edina možnost preživetja. Odprite jim vrata in pustite, da se malo segrejejo. Poskusite razložiti jeznim sosedom, da krotki psi nikogar ne bodo poškodovali, prav tako njihove bivanje v stavbi nikomur ne bo škodovalo.

Zavetje

Če želimo živalim pomagati, jim lahko zagotovimo varno zavetje. Morda lahko skupaj z družino ali prijatelji naredite hišico, kamor se bodo te živali zatekle pred mrazom. Nekaj starih desk, kos stiropora, kakšne letve – to je dovolj, da zgradite začasni dom za živali. Hišico postavite mesto, kjer ne bo izpostavljena neposrednemu vetru ali drugim vremenskim spremembam. Idealno je, da je hiša pokrita, da ni izpostavljena dežju in snegu. Prav tako lahko pomagajo stare odeje, oblačila, celo plašči in jakne. Te tkanine lahko položite pod stopnišče, na teraso, v kot stavbe, pod krošnjo zimzelenega drevesa. Bodite prepričani, da bodo živali zagotovo našle novo posteljo. Tudi slama je poceni in odličen izolator.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!