Se sprašujete, kako zamrzniti gobe, ki ste jih pravkar prinesli z gozda?
Kako zamrzniti gobe, je vprašanje, ki se bo to jesen, številnim motalo po glavi. Izognite se tem začetniškim napakam in poskrbite, da boste v plodovih gozda uživali vse leto.
Če imate radi gobe, potem veste, kako hitro se le te lahko pokvarijo. V vašem »Gozdnem ulovu« pa lahko uživate skozi vse leto, če gobe le znate pravilno zamrzniti. Gobe lahko v hladilniku hranite le nekaj dni, v zmrzovalniku pa približno pol leta. Dokler jih hranite v hladilniku, jih shranite v papirnati vrečki, ne plastični. Jedi z gobami ne hranite za naslednji dan, saj pri pogrevanju nastajajo škodljive spojine, ki so lahko nevarne za zdravje.
Kako zamrzniti gobe?
Gob ne zamrzujte svežih, ampak jih predhodno blanširajte. Po blanširanju jih lahko zamrznete na pladnju in preložite v plastične vrečke ter porabite v šestih mesecih. Pri blanširanju, da ne izgubi barve, lahko v vodo dodate nekaj kapljic kisa. Lahko jih tudi podušite na maslu ali čebuli in jih shranite v plastične kozarce ter zamrznete.
Priprava gob za zamrzovanje
Gobe temeljito očistimo in jim odstranimo slabe dele. Narežemo jih na četrtine ali rezine. Hitro jih prepražimo na olju, dokler se malo ne zmehčajo in spustijo vodo. Ko voda izhlapi pustimo, da se ohladijo. Gobe v enem sloju razporedimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in postavimo v zamrzovalnik. Ohlajene gobe preložimo v vrečke za zamrzovanje, iz njih iztisnemo čim več zraka, zapremo in označimo datum, ko smo jih zamrznili.