Kako zmanjšati apetit in hitreje izgubiti maščobo?

Kako zmanjšati apetit in hitreje izgubiti maščobo? Prenajedanje je odvisnost, ki lahko vodi do debelosti in celo duševnih motenj. Obstajajo preverjeni načini, kako zmanjšati apetit in hitreje izgubiti maščobo.

Kako zmanjšati apetit in hitreje izgubiti maščobo? Kot ugotavljajo raziskave, so za mnoge odvisnosti krivi nekateri hormoni. Tudi prenajedanje je ena od odvisnosti, ki pa ne vodi le v debelost, ampak tudi nekatere duševne motnje.

Tukaj je nekaj dobrih nasvetov nutricionistov in strokovnjakov za prehrano, ki vam bodo pomagali v boju proti zasvojenosti s hrano.

Kako zmanjšati apetit in hitreje izgubiti maščobo?

Predelano hrano in sladila zamenjajte z bolj zdravimi nadomestki

Številni raziskovalci menijo, da izdelki, ki vsebujejo visoko raven sladkorja, umetnih sladil in maščob, v telesu sprožajo reakcije, ki povzročajo zasvojenost. Ravno te sestavine pa so v predelani hrani.

Nadzorujte količino hrane, ki jo pojeste

Če nezdrave hrane ne morete popolnoma izključiti s svojega menija, nutricionisti svetujejo, da poskušate vsaj nadzorovati količino takšne hrane. Če si na primer zaželite čips, kupite najmanjšo vrečko, enkrat na teden. Če pa vam ta manjša porcija ne bo dovolj, počakajte vsaj 30 minut, preden posežete po novi dozi. V tem času vas bo najverjetneje potreba po še minila.

Kako zmanjšati apetit in se znebiti odvečne teže? Nadzorujte količino hrane, ki jo pojeste.
Kako zmanjšati apetit in se znebiti odvečne teže? Nadzorujte količino hrane, ki jo pojeste.

Redno uživajte zdrave obroke

Z rednimi obroki uravnotežene prehrane se boste izognili pretirani potrebi po točno določenem živilu. Ne pozabite tudi na dejstvo, da je zajtrk najpomembnejši obrok. Nekateri strokovnjaki za duševno zdravje pa pravijo tudi, da boste v svoje prehranjevalne navade lažje uvedli bolj zdrava živila, če bo vaš jutranji obrok zdrav.

Spremenite svoje socialne navade

Tako kot pri ostalih oblikah zasvojenosti tudi za zasvojenost s hrano velja, da je treba spremeniti navade, pravijo strokovnjaki. Če boste spremenili svojo dnevno rutino, boste lažje premagali svojo odvisnost. Poskusite več časa nameniti dejavnostim, ki ne vključujejo prehranjevanja. Na primer, namesto da bi šli s prijatelji na večerjo, se lahko odpravite v kino.

Medtem ko ste za mizo, se osredotočite na hrano in počasi žvečite

Naši hormoni so odgovorni za nadzor nad apetitom in vnosom kalorij. Približno 20 minut traja pot, da hormoni možganom pošljejo informacijo, da ste jedli in da ste se že najedli. Če boste jedli počasi, boste torej bistveno zmanjšali možnost prenajedanja in pridobivanja teže.

Medtem ko ste za mizo, se osredotočite na hrano in počasi žvečite.
Medtem ko ste za mizo, se osredotočite na hrano in počasi žvečite.

Ne jejte iz čustvenih potreb

Mnogi ljudje jedo več, kadar so razburjeni in pod stresom. Vendar pa takšno prehranjevanje iz čustvenih razlogov le poveča željo po hrani in nima prav nobene zveze z reševanjem problema. Čustveno prehranjevanje je močno povezano z uživanjem predvsem nezdrave hrane – slaščice, pice, čips … Takšnemu prenajedanju se lahko izognete tako, da najdete zdrave načine za obvladovanje stresa – meditacija, joga, pogovor s prijateljem …

Izogibajte se čezmernemu pitju kofeina

Kofein vpliva na kakovost spanca. Kakovosten spanec pa je zelo pomemben za soočanje z vsakodnevnim stresom. Raziskave so dokazale, da je pomanjkanje spanja povezano s pridobivanjem teže. Torej: uživajte zmerne količine kave, da boste bolje spali, in s tem zmanjšali možnost pridobivanja teže.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Revolucionarne prozorne zaščitne maske, s katerimi bo vse lažje! To so HelloMasks!