fbpx

Kakšno je življenje astronavtov na Mednarodni vesoljski postaji?

Življenje astronavtov na ISS.

Vas zanima, kakšno je življenje astronavtov tam zgoraj, na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), kjer vlada breztežnost. Kako se lotevajo vsakdanjih stvari, kot je umivanje las in zob, prehranjevanje, kako spijo, ipd. Zbrali smo kopico zabavnih in hkrati izobraževalnih video posnetkov, ki so nam jih 402 kilometra niže na Zemljo poslali kar astronavti sami.

Življenje astronavtov na Mednarodni vesoljski postaji, ki okoli Zemlje kroži s povprečno hitrostjo malo čez 27 tisoč km/h, je daleč od življenja kot ga poznamo tu spodaj. Tam namreč ne veljajo zakoni gravitacije, kar pomeni, da lahko tudi povsem običajna in vsakdanja opravila postanejo svojevrsten projekt.

PREBERITE ŠE: Najbolj natančen zemljevid vesolja

Spoznajte, kako spijo, jejo, se umivajo in kam hodijo na stranišče. In kot pravijo astronavti sami, odsotnost težnosti ne predstavlja posebnih ovir. Resda o kakšni prhi lahko le sanjajo, zato pa so tu vodne pištole in posebni šamponi za lase, ki jih ni treba izprati.

Kako si astronavti umivajo roke:

Kako astronavti spijo:

Kako si astronavti gologlavci umivajo glavo:

Kako si astronavti umivajo lase:

Kako si astronavti umivajo zobe:

Kako se astronavti brijejo:

Kakšna je vesoljska hrana:

Astronavti pijejo urin in drugo odpadno vodo:

Kako astronavti jedo sladico:

Kako astronavti uporabljajo stranišče:

Skupinska večerja:

Kako astronavti tečejo:

Kako astronavti skrbijo za kondicijo:

Na vesoljski postaji se da igrati tudi kitaro:

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.