fbpx

Kapadokija: pravljična turška dežela kot nalašč za sanjače

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Kapadokija je visoko na seznamu turških turističnih znamenitosti. Le kdo v živo ne bi želel občudovati šopka živopisanih balonov, ki se dvigujejo nad zanimivo pokrajino, medtem ko v ozadju vzhaja sonce?

Kapadokija turiste navduši s svoji paleto barv in nenavadno pokrajino. Vrtinčaste strukture iz vulkanskega kamna delujejo, kot bi jih oblikovali pravljična bitja. V resnici pa je to delo vode in vetra, ki počasi odnašata kamenje. Kapadokijo so civilizacije poselile že v bronasti dobi, nekatere so svoja prebivališča vklesale v pobočja skal, nič drugače ni z bizantinskimi cerkvami, vrezanimi v živo skalo. Kapadokijske doline vabijo ljubitelje narave in zgodovine na nepozabno dogodivščino, bodisi jahanje ali pohodništvo, prava paša za oči pa je kopica balonov, ki se dvignejo nad pokrajino.

Kdaj v Kapadokijo?

Najboljši čas za obisk Kapadokije je od med aprilom in junijem ter v septembru in oktobru. Dnevi v tem času so topli, nevarnost dežja pa majhna. Pazite se le vetra, saj je v prvi polovici aprila lahko kaj hitro vetrovno, zaradi česar so poleti z balonom odpovedani.

Foto: Unsplash/Rehina Sultanova

Kaj naj si ogledam v Kapadokiji?

Številka 1?! Lebdenje v balonu nad širnimi dolinami z najlepšim razgledom. V visoki poletni sezoni se več kot 100 balonov na vroč zrak dvigne v nebo ob sončnem vzhodu in potnikom nudi razgled s ptičje perspektive na doline in skalne formacije. Baloni poletijo v zrak vse dni v letu, izjema je prekomerno vetrovno vreme.

Vožnja z balonom traja približno eno uro, pogosto pa vključuje tudi samopostrežni zajtrk. Če so baloni glavna atrakcija, pa obstaja še vrsta manj prepoznavnih. Ena takšnih je vasica Göreme v kateri najdete v skalo vklesano cerkev in meniške celice s čudovitimi freskami. Kompleksne freske segajo v obdobje od 10. do 12. stoletja, ko je bila Kapadokija pomembno bizantinsko versko središče. Kompleks sestavlja več cerkva in kapel, vrhunec pa predstavlja Karanlık, katere freske sodijo med najboljše ohranjene primere srednjebizantinske umetnosti. Znamenitost je uvrščena tudi na seznam Unescove svetovne dediščine.

Foto: Unsplash/Kaan Kosemen

Prava paša za oči st tudi Rdeča in Rožnata dolina, v katerih se valovite stene, ki so posledica vulkanske, vodne in vetrne erozije, razprostirajo čez podeželje v prekrasni paleti rdečih in oranžnih odtenkov. Med pečin so uvrščeni bujni sadovnjaki in zelenjavni vrtovi, ki jih še vedno negujejo lokalni kmetje, v skalo pa so vklesane skrite cerkve in skrivališča puščavnikov iz časa Bizanca. Območje slovi tudi po kopici pohodniških poti, zato je kot načašč za pohodništvo in raziskovanje.

Tudi vas Göreme po izboru turističnih vodnikov sodi med najlepše na svetu. Vas je napol zakopana v hrib, njena kamnita hišna pročelja pa pod seboj skrivajo labirint jamskih prostorov. Göreme je središče kapadokijskega turizma in številne izmed tradicionalnih hiš so spremenjene v butične hotele v jamah. Življenje pod zemljo je v Kapadokiji še kako živahno in prepredeno s kopico jam in predorov. Podzemna mesta v Kapadokiji so prvič izklesali že v bronasti dobi, v času bizantinskega cesarstva pa so dosegla največji razcvet, ko so kristjani v regiji dolgo časa živeli pod zemljo, da bi pobegnili pred osvajalci. Podzemno mesto Kaymaklı je največji primer kapadokijskega labirinta povezanega s tuneli, ki se razteza v osmih nivojih. Podzemno mesto Derinkuyu pa velja za najgloblje podzemno zatočišče v Kapadokiji. Tukajšnji rovi so mestoma precej klavstrofobični, saj potujejo vse globlje v zemljo.

Foto: Unsplash/Timru Garifov

Kako raziskovati Kapadokijo?

Avtobusi vsako uro vozijo iz mesta v mesto in predstavljajo dobro izbiro, če potujete na »budgetu«. Avtobusi predstavljajo zanesljiv in ​​poceni način potovanja, čeprav so počasni in pogosto manj zanesljivi. Najbolj svobodno boste potovali, če si boste izposodili avtomobil.

Koliko stane letalska karta za Kapadokijo?

Povratne letalske karte s Turkish Airlines iz Ljubljane v Kayseri, Antalyo in Ankaro najdete že od 189 evrov dalje. Z vseh omenjenih destinacij pa vas do Kapadokije pripeljejo bodisi avtomobil, taksi ali avtobus. Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Foto: Unsplash/Jpse Ignacio Pompe

Covid-19 omejitve v Kapadokiji

Z junijem so prenehale veljati vse omejitve v povezavi s turističnimi prihodi v državo. Za vstop v Turčijo ne potrebujete več negativnih rezultatov testov ali potrdil o cepljenju. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Nastanitve v Kapadokiji

Lunar Cappadocia Hotel

Lunar Cappadocia Hotel se nahaja v mestu Göreme in nudi bar, brezplačno zasebno parkirišče, vrt ter teraso. Sobe so opremljene s predelom za sedenje in zasebnimi kopalnicami z vročimi kopelmi, kjer vas pričakajo tudi kopalni plašči in copati. V nastanitvi je vsako jutro na voljo samopostrežni zajtrk.

 

Erenbey Cave Hotel

Hotel Erenbey Cave prav tako najdete v mestu Göreme, le kratek sprehod od mestnega središča. Tradicionalno opremljeni hotel ponuja jamske sobe s sodobno opremo. Družinsko voden hotel se ponaša s tradicionalno arhitekturo in ima balkone, ki se razgledujejo na Kapadokijo. Vsak dan je na voljo samopostrežni zajtrk, ki združuje tradicionalni turški zajtrk s kontinentalnim naborom palačink, kosmičev in peciva.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.