Biografska drama: Klub zdravja Dallas

Biografska drama Klub zdravja Dallas (Dallas Buyers Club, ZDA, 2013)

Teksačan Ron Woodroof je električar in spreten kavboj, znan po svojem zabavljaškem in brezbrižnem načinu življenja. Ko leta 1985 izve, da je okužen z virusom HIV, se njegov svet nenadoma obrne na glavo. Po napovedih zdravnikov mu ostane le še 30 dni življenja, toda Ron smrtne kazni ne sprejme in se spopade s smrtonosno boleznijo.

V boju z zahrbtnim virusom ugotovi, da je zdravljenje v ZDA izjemno omejeno, saj so dovoljena le redka zdravila. Odpotuje v Mehiko, kjer se seznani z alternativnimi načini zdravljenja. Kljub nasprotovanju zdravstvene in znanstvene skupnosti, vključno z njegovo zaskrbljeno zdravnico, dr. Eve Saks, prične zdravila tihotapiti v ZDA.

Sicer homofobični Ron presenetljivo najde zaveznika v enem izmed številnih obolelih nesrečnikov. Rayon je transseksualec z izjemno voljo do življenja. Da bi se izognila kaznim zaradi nelegalne prodaje, skupaj ustanovita klub, ki ljudem, okuženim z virusom HIV, omogoča dostop do novih zdravil in dodatkov. Globoko v osrčju Teksasa tako zaživi upanje za vse, ki se spopadajo z neizprosno boleznijo. Na čelu vse večje skupnosti prijateljev in strank se Ron bori za dostojanstvo članov, jih seznanja s stanjem, v katerem so se znašli, ter se zavzema za njihovo sprejetje v družbi. V letih po šokantni diagnozi živi polno življenje kot še nikoli prej.

Matthew McConaughey in Jared Leto sta se resnično potrudila in s temeljito preobrazbo obogatila svoji vlogi, kar daje filmu še bolj pristen in oseben pečat, nagrajena pa sta bila tudi z Zlatim globusom, za kar sta slavila vsak v svoji kategoriji.

Dodatne Informacije

Biografska drama
Klub zdravja Dallas
(Dallas Buyers Club, ZDA, 2013)
Režija: Jean-Marc Vallée. Igrajo: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto.

6. 2., Kolosej & Cineplexx

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Najboljše filmske drame leta 2020: filmi, ki te bodo ganili ali pa ti bodo dvignili pritisk