fbpx

Kmalu krema za sončenje z DNK-jem, ki jo bomo nanesli samo enkrat

To pa je novica! Čeprav nas vonj po sončni kremi v mislih takoj popelje na morje, ne bi najbrž imeli nič proti, če bi si jo lahko nanesli samo enkrat in takrat za vselej. V reviji Science Report razkrivajo, da bi utegnila sončna krema z DNK-jem postati najboljša in predvsem doživljenjska zaščita pred nevarnimi UV-žarki.

Raziskave v ZDA so pokazale, da je v letu 2015 samo 14,3 odstotka moških in 29,9 odstotka žensk uporabljalo kremo, če so se nastavljali sončnim žarkom dlje kot eno uro. Guy German z newyorške univerze Binghamton pravi, da “nam UV-žarki lepo porjavijo kožo, a so kancerogeni”. Dermoepidemiologi namreč sklepajo, da kožnega raka povzročajo UV-žarki, zato ker poškodujejo DNK v naših celicah, a German in kolegi na problem gledajo iz drugega zornega kota. V raziskavi so uporabili DNK iz lososovega semena, iz katerega so naredili izjemno tanko plast filma. Strukturo so nato izpostavili UVA- in UVB-žarkom ter poskušali preveriti, koliko teh žarkov film prepušča. Na presenečenje (ali pa ne!) znanstvenikov DNK-film ni prepustil kar 90 odstotkov UVB- in 20 odstotkov UVA-žarkov. Za nameček se je struktura DNK filma skozi proces še izboljšala.

Kmalu naj bi si kremo za sončenje nanesli le enkrat.
Kmalu naj bi si kremo za sončenje nanesli le enkrat.

Kakorkoli, še nekaj vode bo preteklo, preden bodo ugotovitve lahko prenesli v naša življenja, a obeti so dobri. Do takrat pa poskrbimo za svojo kožo po že znanih smernicah.

Dodatne Informacije

Več informacij:
nature.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!