Knjižne novosti za jesen 2019: knjige, ki jih prebereš v enem dihu

Knjižne novosti za jesen 2019 se vrstijo in verjetno najlepši dodatek, ki si ga lahko omislite v tem letnem času, je kakovostno branje, ki vam zaradi takšnih in drugačnih razlogov ne da miru – takšnih del ni lahko najti, zato smo sestavili skrbno izbran nabor knjižnih novosti za jesen 2019, ki jim brez slabe vesti lahko namenite svoj čas.

Poletna bralna sezona se počasi zaključuje, lahkotnejše čtivo boste pospravili v klet, knjižne novosti za jesen 2019 pa kar čakajo, da zasedejo prazen prostor na vaših policah.
Letošnje poletje sta bili v Sloveniji po podatkih nekaterih spletnih prodajaln s knjigami (Felix) med drugim najbolj prodajani knjigi iz leta 2019 The art of racing in the rain in Dekle, ki je živelo dvakrat (obe sta dobili svojo filmsko različico, ki si ju je vredno ogledati).

Danes zvečer si naredite kakav ali topel čaj, objemite lahkotno odejo in se prepustite neverjetnim zgodbam, ki jih imate na zalogi, dokler ne naročite novih knjig s seznama knjižnih novosti za jesen 2019, ki so nas v uredništvu najbolj navdušile.

Knjižne novosti za jesen 2019:

Stephen King,
The Institute

Zvrst: grozljivka
Predviden izid: 10. september

The Institute, Stephen King
The Institute,
Stephen King

Legendarni Stephen King je v letošnjem letu doživel še eno filmsko adaptacijo svojega romana, in sicer gre za Mačje pokopališče, ki je vse ljubitelje grozljivk prestrašila do obisti. Ostal je zvest sebi in tistemu, kar mu najbolj leži, zato bo vse ljubitelje njegovega branja presenetil z novo grozljivko The Institute.

Luke Ellis je 12-letnik, ki živi v Minnesoti. Potem ko so njegove starše ugrabijo in jih umorijo, dečka odpeljejo v skrivnostno ustanovo (The Institute), v kateri so otroci z močnimi sposobnostmi, kot sta telepatija in telekineza – čisto vsi so prispeli na enak način kot on. Čeprav se Luke tolaži s prisotnostjo drugih otrok, si želi ven, a še nihče ni uspel pobegniti, saj so kazni stroge, populacija v ujetništvu pa nenehno raste.

Margaret Atwood,
The Testaments

Zvrst: distopijsko leposlovje
Predviden izid: 10. september

Margaret Atwood The Testaments
Margaret Atwood
The Testaments

Nazadnje, ko so bralci videli Offred, žensko prisiljeno v reproduktivno suženjstvo, je bila njena usodna povsem neznana. 15 let kasneje bo Margaret Atwood končno razkrila, kaj se je zgodilo z ikoničnimi liki, ki so bili prvič predstavljeni v svetovno znani distopiji Deklina zgodba iz leta 1985.

Pisateljica obljublja, da bodo bralci končno izvedeli, kakšna je dejanska usoda žensk iz družbe Gilead.

Edward Snowden,
Permanent Record

Zvrst: biografija
Predviden izid: 17. september

Permanent Record, Edward Snowden
Permanent Record,
Edward Snowden

Leta 2016 je oskarjevec Oliver Stone v biografskem trilerju Snowden raziskal intimno ozadje dogodkov in odločitve, zaradi katerih je Snowden postal razvpiti žvižgač in junak boja za pravico do zasebnosti, medtem ko je kot državni sovražnik številka ena iskal varno zavetje daleč stran od svoje domovine in bližnjih. Zdaj bomo dobili odgovore še iz prve roke!

Leta 2013, ko je bil star 29 let, je razkril načrt vlade ZDA za množični nadzor, zdaj v svoji biografiji deli z bralci odgovore na vprašanja, kaj ga je pripeljalo do tega. V zgodbi vključuje tudi spomine na otroštvo v Marylandu in delo pri NSA.

Ta-Nehisi Coates,
The Water Dancer

Zvrst: fantazija
Predviden izid: 24. september

The Water Dancer, Ta-Nehisi Coates
The Water Dancer,
Ta-Nehisi Coates

Ta-Nehisi Coates je svet presenetil že leta 2015 s knjigo Between the World and Me, v kateri piše pisma svojemu sinu in mu pojasnjuje, kako je biti temnopolta oseba v ZDA. Leto kasneje je izdal knjigo Črni panter, ki je dobila tudi svojo filmsko različico. Tudi v letu 2019 se ukvarja z isto problematiko.

V knjigi odkrije temačno rasistično in sužnjelastniško zgodovino skozi oči dečka Hirama, mladega sužnja, ki s pomočjo skrivnostnih supermočki, ki jih poseduje, pobegne s plantaže, na poti do svobode utone in vidi podobo svoje matere, od katere so ga kot majhnega dečka ločili.

Elizabeth Strout,
Olive, Again

Zvrst: saga
Predviden izid: oktober 2019

Olive Again, Elizabeth Strout
Olive Again,
Elizabeth Strout

Elizabeth Strout je avtorica, ki s svojimi knjigami vedno zadane v tarčo. Svoj največji uspeh je dosegla s knjigo Olive Kitteridge, za katero je leta 2008 prejela Pulitzerjevo nagrado. Desetletje kasneje bo uspešnica dobila svoje žalostno, a hkrati igrivo nadaljevanje.

Olive se ne trudi razumeti zgolj svojega življenja, ampak tudi življenje ljudi okoli. Ima novega moškega, profesorja s Harvarda, ki ga je spoznala na koncu prve knjige, kmalu bo rodila (v izjemno neprimernem trenutku), bori se z odvetniki in dediščino, ki je ne želi sprejeti …, a kljub temu vztraja in navdihuje bralca do zadnje strani v knjigi.

Malcom Gladwell,
Talking to Strangers: What We Should Know about the People We Don’t Know

Zvrst: priročnik za samopomoč
Previden izid: 10. september

Malcom Gladwell, Talking to Strangers: What We Should Know about the People We Don’t Know
Malcom Gladwell,
Talking to Strangers: What We Should Know about the People We Don’t Know

Julija 2015 temnopoltno dekle po imenu Sandra Bland na podeželju Teksasa ustavijo zaradi manjšega prometnega prekrška. Nekaj minut kasneje jo aretirajo in zaprejo. Tri dni kasneje v svoji celici naredi samomor. Kje se je zalomilo? Knjiga Talking to Strangers se osredotoča na to, kaj se zgodi, ko naletimo na ljudi, ki jih ne poznamo, zakaj jih gledamo postrani in kaj to pove o nas.

Skozi niz ugank, srečanj in nesporazumov, od malo znanih zgodb do zloglasnih primerov – Gladwell nas s knjigo popelje na pot nepričakovanega.

Eva Mahkovic
Na tak dan najbolj trpi mastercard

Zvrst: Zapisi, kratka proza
Predviden izzid: jesen 2019

Eva Mahkovič, Na tak dan najbolj trpi mastercard
Eva Mahkovič, Na tak dan najbolj trpi mastercard

Na tak dan najbolj trpi mastercard so zapisi Eve Mahkovic, ki so bili na Facebooku kot statusi objavljeni med decembrom 2016 in aprilom 2019. Teksti, ki so bili izvirno namenjeni omejeni skupini bralcev, avtoričinih prijateljev na Facebooku, odsevajo urbano življenje zaposlene Ljubljančanke, stare okrog trideset let: to so popisi vsakdanjih dogodkov, slučajno slišane in zabeležene situacije sodobne Ljubljane, komentarji aktualnega družbenega dogajanja, intimne izpovedi, kombinacija teh zapisov pa se sčasoma sestavi v nekakšno dnevniško formo, koledar, saj so zapisi izrazito umeščeni v prostor in čas.

Teksti so po formi in žanru hibridi, gibljejo se med prozo in poezijo, vendar zares niso ne eno ne drugo; glede na to, da so nastali v mediju družabnega omrežja, postopoma oblikujejo svojo literarno vrsto z lastnimi pravili in specifičnim jezikom, ki prek vsebovanih vizualnih znakov (emojijev), sledi interaktivnosti in drugih elementov nakazujejo medij, v katerem so nastali.

Druge knjižne novosti za jesen 2019:

  • Mary H.K. Choi, Permanent Record (3. september)
  • Dana Thomas, Fashionopolis: The Price of Fast Fashion and the Future of Clothes (3. september)
  • Ann Patchett, The Dutch House (24. september)
  • Ali Wong, Dear Girls: Intimate Tales, Untold Secrets & Advice for Living Your Best Life (15. oktober)

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!